| 01.10.2024

Kielilähettiläs Juho Rasa: ”Ruotsin kielen osaamisesta on etua riippumatta siitä, mitä tekee”

Hankensudenten Juho Rasa står i Hankens korridor
Noin neljännes Kauppakorkeakoulu Hankenissa opiskelevista on suomenkielisiä. Juho Rasa on yksi heistä, ja hänellä on viesti kaikille suomenkielisille, jotka harkitsevat ruotsin kielen opiskelua: ”Tulette kiittämään itseänne. Olen tehnyt sen jo monta kertaa.”

Rasa kasvoi suomenkielisessä perheessä Hämeenkyrössä, pienessä kunnassa Pirkanmaalla. Yläasteella häntä ei kiinnostanut ruotsin kieli eikä koulu yleensä, mutta lukiossa hän innostui molemmista ja tajusi ruotsin kielen opiskelun hyödyt.

– Ylioppilaskirjoituksissa sain laudaturin ruotsista. Moni suomenkielinen, joka tämän kuulee, ajattelee automaattisesti, että opiskelu ruotsiksi ei ehkä ole heidän juttunsa. Mutta se ei pidä lainkaan paikkaansa. Ruotsin kielen ei tarvitse olla täydellistä, jotta voi aloittaa opiskelun ruotsiksi. Hyvä pohja on hyödyksi, mutta se ei ole välttämätöntä.

Rasa, joka halusi oppia sujuvasti ruotsia, aloitti syksyllä 2019 taloustieteen opinnot Hankenilla.

– Rehellisesti sanottuna ensimmäiset kuusi kuukautta olivat melko haastavia, koska kielen oppiminen kesti jonkin aikaa, mutta sen jälkeen tunsin itseni melkein uudestisyntyneeksi. Syynä oli se, että päätin alkaa puhua ruotsia välittämättä siitä, sanonko jotain väärää. Sen jälkeen olen edistynyt kielessä huomattavasti. Ihmiset eivät välitä, he ymmärtävät tärkeintä. Uskalla tehdä virheitä!

Kielitaito avaa uusia ovia

Rasa on jo saanut monia konkreettisia hyötyjä ruotsin kielen osaamisesta. Esimerkiksi harjoittelujaksoillaan Tukholmassa, Saksassa ja Ranskassa.

– Kun osaa ruotsia, on helpompi oppia myös muita kieliä. Olen hyötynyt valtavasti ruotsin kielen osaamisesta, kun opiskelin saksaa Hankenissa. Sain harjoittelupaikan Ranskassa, koska kyseessä oli saksalainen yritys, joka halusi laajentua Pohjoismaihin. Jos osaat ruotsia tai mitä tahansa kieltä, sinulla on enemmän mahdollisuuksia kaikkialla maailmassa.

Rasa huomauttaa, että Suomessa voi opiskella ruotsiksi myös monia muita oppiaineita kuin taloustiedettä, kuten oikeustiedettä ja psykologiaa.
 
– Viestini kaikille suomenkielisille on: jos haluatte haastaa itsenne ja kokeilla jotain uutta, valitkaa ruotsinkielinen koulu. Tulette kiittämään itseänne. Olen tehnyt sen jo monta kertaa.

Parasta Hankenissa on Rasan mukaan se, että koulu on kansainvälinen ja avoin. Hän korostaa erityisesti sitä, että vaihtoon tai työharjoitteluun lähteminen ulkomailla on pakollista.

Vieraillut yli 200 ruotsin oppitunnilla

Rasa pitää kieliasiaa niin tärkeänä, että hän päätti ryhtyä kielilähettilääksi vuonna 2021. Kielilähettiläät on järjestö, jonka päätavoitteena on kannustaa suomalaisia oppilaita ruotsin kielen opiskeluun. Järjestön aktiivisimpana lähettiläänä toimiva Rasa on tähän mennessä vieraillut yli 200 ruotsin oppitunnilla ympäri maata. 

Hän kertoo, että vastaanotto kouluissa on ollut erittäin myönteinen ja että yleisön huomion saaminen on helpompaa, kun hän itse tulee täysin suomalaisesta kulttuurista.

– Olen käynyt pohjoisessa Kajaanissa asti. Voi tietysti olla vaikeampaa yrittää vakuuttaa Itä- tai Pohjois-Suomen koulujen oppilaita opiskelemaan ruotsia. Kaikkien vierailujeni aikana olen sanonut oppilaille, että vaikka en tiedä, mitä he tekevät tulevaisuudessa, tiedän, että ruotsin kielen osaamisesta on heille hyötyä. Riippumatta siitä, minkä parissa he työskentelevät.

Teksti: Jessica Gustafsson
Kuva: Gustaf Hafström

Läs artikeln på svenska:
Språkambassadör Juho Rasa: ”Det är en fördel att kunna svenska, oavsett vad du arbetar med”

Read the article in English:
Language Ambassador Juho Rasa: “It's an advantage to speak Swedish, no matter what you do”