I framtiden behövs balans mellan kontor och distansarbete
I våras kom situationen med coronaviruset överraskande. Ovissheten var stor, men sammanhållningen stärktes av att vi alla kämpade mot samma fiende. Kunskapsarbetare flyttade sina kontor till hemlandskap och hittade nya sätt att arbeta.
Många fann sig snabbt i distansarbetet, men en del har kämpat från dag ett. Nu när sommaren är över och vi blir uppmanade att fortsätta jobba på distans, känns det här extra tungt för de som redan från början hade svårt att anpassa sig till ett arbetsliv utan normal samvaro med kollegor.
En stor del av de studier som gjorts så här långt om distansarbete under coronapandemin visar att distansarbetare varit mera produktiva. New York Times rapporterade i augusti att 86 procent av kunskapsarbetare varit nöjda med att jobba hemifrån. Hela fyra av fem ville inte återgå till kontoret på heltid.
Även i Finland har den stora majoriteten förhållit sig positiv till distansarbete, trots att det finns stora skillnader beroende på livssituationer och individuella preferenser. Finland är känt i världen som ett land där samhället och företag i allmänhet är positivt inställda till distansarbete.
Detta i kombination med vår utvecklade teknologi gjorde att vi relativt smidigt över en natt övergick från kontorsarbete till distansarbete. Överlag är vi finländare också mycket resilienta. Vi finner oss snabbt i nya situationer och klarar oss genom utmaningar på ett sätt eller annat.
Frågan är ändå hur långt finsk sisu räcker till? Börjar vi ha måttet rågat av distansarbete på heltid?
I det här läget är debatten kring rollen av kontorslandskap mer aktuell än någonsin. Balansgången mellan kontor och distansarbete är i sig inget nytt. Under 2000-talet började fler och fler företag stöda distansarbete även globalt. Drygt femton år senare, skedde en intressant vändning då föregångare för distansarbete, inklusive IBM och Yahoo, plötsligt kallade tillbaka sina arbetare till kontoret. Motiveringen löd att det behövs mer än produktivitet. För att garantera framgång behöver företag vara agila och innovativa. Detta ansågs kräva att vi kan arbeta sida vid sida, alltså i kontorslandskap.
Då Covid-19 slog till slogs pendeln iväg åt motsatt håll igen och tankar kring minskat behov av kontorslandskap väcktes runt om i världen. Det är dock redan nu klart att företag stött på fallgropar av diverse slag. Det är till exempel kognitivt utmattande för anställda att sitta i virtuella möten dagen lång. Det är utmanande att virtuellt integrera nya anställda till existerande arbetsgrupper. Den rådande situationen med ständigt distansarbete är inte idealisk.
Om våren och sommaren på arbetsplatserna gick ut på snabb anpassning och krishantering, så handlar hösten om att hitta mera hållbara lösningar. I forskning som vi gjort på Hanken, har vi märkt att flera arbetsgrupper nu börjar inse, att det är viktigare än någonsin att bygga en arbetsgemenskap där vi rår om varandras välmående.
Det finns något mer än individuell produktivitet. Kontoren kommer sannolikt att behålla sin roll även i framtiden, men vi förutspår en framtid med arbetsplatser av mer hybrid modell. Den ständiga balansgången mellan kontor och distansarbete kommer att fortsätta.
Emma Nordbäck, assisterande professor och Janne Tienari, professor
Hanken
Texten publicerades som en insändare i Huvudstadsbladet och som blogginlägg på Hanken Research Blog.