| 11.10.2024

Lärar- och administrativ mobilitet inom ramen för ERASMUS+ programmet

en_co-funded_by_the_eu_pos
I enlighet med Hankens målsättning om internationalisering har Hankens akademiska och administrativa personal möjlighet att ansöka om stipendium för kort mobilitet till ett samarbetsuniversitet inom EU.

I enlighet med Hankens målsättning om internationalisering har Hankens akademiska och administrativa personal möjlighet att ansöka om stipendium för kort mobilitet inom ramen för Erasmus+ programmet till ett samarbetsuniversitet inom EU. Sista ansökningsdag är 11.11.2024

I motsats till den administrativa personalen kan Hankens lärare kontinuerligt ansöka om Erasmus+ stipendium för undervisning eller ett administrativt besök till ett av Hankens samarbetsuniversitet.

För läsåret 2024-2025 har Hanken beviljats 2 Erasmus+ stipendier för undervisning och 10 stipendier för administrativa besök till ett europeiskt samarbetsuniversitet (gäller inte Schweiz eller Storbritannien). Stipendierna täcker endast delvis ett 2-5 dagars besök. Stipendierna kan användas till och med juli 2025.

Vem gäller personalmobilitet inom ramen för Erasmusprogrammet?

Alla tillsvidare anställda vid Hankens administration eller lärarkår oberoende av nationalitet kan utnyttja möjligheten att åka på personalmobilitet inom ramen för Erasmus+ programmet till ett universitet som Hanken har ett bilateralt avtal med. Projekt- och visstidsanställda kan inte delta i utbytet.

Lärare kan utnyttja personalmobilitet för att diskutera/planera t ex kurssamarbete eller för att undervisa.

Vad är målet med att åka på Erasmus+ lärar-/administrativt utbyte?

Personalmobilitet är tänkt för att administrativ personal vid universitet ska kunna benchmarka olika sätt att sköta ärenden, lära sig nya arbetssätt, lära sig t ex en ny databas eller utveckla sina digitala färdigheter. Personalutbyte kan göras i form av t ex ett studiebesök, en period för inlärning i arbetet eller en workshop. Europeiska Unionen betonar digitala färdigheter och därmed utbyten som utvecklar personalens och universitetens digitala kunskap.

Lärare kan utnyttja

a) administrativ besök för planering av samarbete (t ex inom ramen för ENGAGE.EU) eller
b) undervisning i en kurs vid ett samarbetsuniversitet

OBS! Lärare kan fortlöpande ansöka om E+ stipendium i motsats till administrativ personal.

Erasmus+ medel kan inte ges för deltagande i konferenser.

För att kunna åka på personalutbyte ska du ha en idé om vad du skulle vilja lära dig eller få nya angreppssätt på. Stipendierna i Erasmus-programmet kräver att du före utbytet gör upp en arbetsplan som både Hanken och ditt värduniversitet ska godkänna.
Det är meningen att du ska ha nytta av erfarenheterna från besöket i ditt dagliga arbete. Du kan också själv bidra med ditt kunnande och på så sätt kan vistelsen vid värduniversitetet ge möjlighet till utbyte av erfarenheter och arbetssätt för både det sändande och det mottagande universitet.

Hur lång ska vistelsen vara?
Längden på vistelsen måste för

  • administrativa besök (både administrativ och akademisk personal) vara minst 2 hela arbetsdagar och max. 5 dagar (resdagar kommer till). Hanken rekommenderar 2-3 dagars besök på plats.
  • lärarmobilitet för undervisning kräver minst 8 timmars undervisning under minst 2 dagar

Efter utbytet skriver du en rapport och delar med dig av dina erfarenheter vid Hanken.

Vart kan du åka?

Du kan åka till ett universitet som Hanken har ett avtal med inom ramen för Eramus+ programmet, dvs till ett universitet som finns i ett land som hör till Europeiska unionen. En lista på samarbetsuniversitet i Europa hittar du på webben https://www.hanken.fi/en/apply/international-opportunities/studies-and-…

Notera att Hankens nordiska samarbetsuniversitet ingår i Erasmus+ samarbetet. Notera också möjligheten att åka till ett medlemsuniversitet i ENGAGE.EU universitetsalliansen https://www.engageuniversity.eu/

Det är det mottagande universitetet som i sista hand avgör om det finns kapacitet att ta emot en kollega från Hanken.

Hur är det med språket – måste du kunna andra språk än engelska?
Vid de flesta samarbetsuniversitet i Europa kan du tala engelska (eller svenska i Norden) lite beroende på landet och avdelningen vid universitetet.

Hur finansieras personalmobiliteten?
Stipendiesumman beror på antalet utbytesdagar (+ eventuella resedagar) och till vilket land du åker enligt fastslagna belopp av Europeiska kommissionen:
-    97-124 euro/dag beroende på land
-    resebidrag enligt avståndet från Helsingfors/Vasa till värduniversitetet:

  • 100-499 = 180 euro
  • 500-1999 = 275 euro
  • 2000-2999 = 360 euro
  • Vasa-Umeå = 23 euro

Du kan också få medel för 2 resedagar enligt den fastslagna summan per land. Erasmus+ stipendiet täcker inte alla kostnader för besöket. Den del av kostnaderna (resekostnader, övernattning, dagtraktamenten) som inte täcks av Erasmus+ stipendiet finansieras med medel från din egen enhet. Ta detta i beaktande då du planerar ett Erasmus+ besök och diskutera dina planer med din chef.

Om du reser miljövänligt kan du få en förhöjd dagssumma som också baserar sig på antal kilometer mellan Helsingfors/Vasa och värduniversitetet:
-    100-499 km ger 210 euro istället för 180 euro
-    500-1999 km ger 320 euro istället för 275 euro

Grönt resande betyder tåg, buss, cykel eller att åka flera i samma bil. Åtminstone halva resan ska vara ”grön”. Färja räknas inte som miljövänligt resande enligt Europeiska Unionen.

Den egna enheten betalar först alla kostnader och efter besöket då du gjort en reserapport överförs E+ stipendiet till din enhet.
Under utbytet utbetalas normal lön.

Your own unit/department pays for all the eligible costs before/during your journey. After you have made the travel report the Erasmus+ grants are paid to your unit/department.

Hur ska du gå till väga om du är intresserad av personalmobilitet?

För det första ska du fundera på
•    varför du vill åka på ett utbyte, dvs vad vill du benchmarka med ett annat universitet, vad vill du lära dig eller få nya idéer om eller nya angreppssätt på
•    vart du vill åka – kolla listan med europeiska samarbetsuniversitet
•    diskutera därefter med din chef och red ut om och när du kan vara borta från jobbet och om din enhet kan stå för de kostnader som inte täcks av Erasmus+ medel.

Chef för internationella relationer Johanna Lilius johanna.lilius@hanken.fi kan ge tips på vart det kan löna sig att åka.

Hur ansöker du?

Deadline för att ansöka om att åka på personalutbyte är 11.11.2024 för administrativa besök. Lärare kan fortlöpande ansöka om stipendium för att undervisa. Medel för personalmobilitet kan utnyttjas under läsåret 2024-2025 till och med juli 2025.  

Ansökan sker via följande ansökningslänk och du ska i ansökan också ange en kostnadskalkyl:  https://forma.hanken.fi/lomakkeet/3454/lomake.html

Ladda upp
-    ett motiveringsbrev på engelska där du beskriver ditt arbete och vad du tänkt benchmarka eller hopps lära dig under besöket. Nämn också till vilket universitet du skulle vilka åka och ange önskad tidtabell.

Saker som beaktas då personerna väljs är följande:
•    personen måste ha ett arbetsavtal tillsvidare på Hanken
•    personal som inte redan varit mobila inom ramen för Erasmus+ prioriteras
•    utbytet ska gagna Hanken
•    utbytet ska främja samarbetet mellan Hanken och värduniversitetet

Ansökningsresultat

HR chef Elina Stadigh fattar beslut om vem som får stipendium och teamet för internationella partnerskap och mobilitet sköter kontakter och det administrativa kring fördelningen av Erasmus+ medel. Alla sökande informeras om beslutet senast 19.11.2024.

Vad säger kollegor om Easmus+ utbyte

Sirpa Aalto (Forskningsservice), utbyte på Mannheim universitet

Jag kan varmt rekommendera att delta i personalutbyte till våra partneruniversitet. Det är nu lättare att kommunicera med mina ENGAGE.EU – kollegor när jag har träffat dem. Dessutom var det en fantastisk möjlighet att benchmarka deras organisation och se till exempel hur de har införlivat öppen vetenskap  i sin läroplan för studenter och personal.

Susanne Holmlund & Marlene Backman (Hanken bibliotek), utbyte på University of Ljubljana

Vi fick idéer till direkta förbättringar att implementera, kanske mer av typen ”önskar jag skulle ha resurserna” eller ”önskar jag skulle ha det IT-kunnande som behövs”. Vad vi bäst tog med oss hem var både en djupare och bredare förståelse för det vi arbetar med, och känslan av att om tillfälle ges i framtiden så har vi idéerna. Att vi alla inom högskolebibliotekssektorn – oberoende av land – jobbar mot likadana mål, med samma eller liknande verktyg och har liknande problem. Att få umgås med kolleger en hel vecka gav mycket mervärde, vi networkade på ett helt annat sätt än på någon stor konferens (inklusive arrangörerna var vi ca 30 personer). Vi lärde känna varann mer på djupet och kunde därmed diskutera mer personligt och öppet.

Vad händer efter det?

Efter att du utlovats ett E+ stipendium får du mer information om hur du ska gå vidare av teamet för internationella partnerskap och mobilitet. Det finns en del Erasmus+ dokument som du ska fylla i etc. Efter besöket komemr du att få ett epost direkt från kommissionens databas med en länk till rapporten du ska fylla i.

Om du är intresserad av ett besök till ett universitet i ENGAGE.EU kan du nu fylla i den online blankett som finns på ENGAGE.EUwebbsidor (job shadowing): https://www.engageuniversity.eu/job-shadowing/

Frågor?
Om du har frågor om personamobilitet kan du kontakta HR Direktör Elina Stadigh, tfn 040 3521 299, e-post: elina.stadigh@hanken.fi
Om du vill diskutera vart du ska åka kan du kontakta chef för internationella relationer Johanna Lilius, tfn 040 3521 239, e-post: johanna.lilius@hanken.fi.