Studerande med familj

Om du är en internationell ny studerande och du och din familj planerar att komma och bo i Finland, är det viktigt att veta vilka tjänster som finns tillgängliga för dig och dina familjemedlemmar. Dessutom är det viktigt att förbereda sig väl och kontrollera vad som bör göras redan före ankomst. Vi rekommenderar att du noggrant går igenom Info Finlands Checklista och läser informationen nedan.
|
Uppehållstillstånd för icke-EU/EES-medborgare
Om du som medborgare i ett land utanför EU/EES-området planerar att flytta till Finland som studerande tillsammans med dina familjemedlemmar (inklusive din make/maka och barn), behöver både du och dina familjemedlemmar ansöka om ett uppehållstillstånd redan i ert hemland och gärna så tidigt som möjligt eftersom processen kan ta flera månader.
Viktigt att notera är att inkomstkravet för uppehållstillstånd även omfattar förmågan att försöja dina familjemedlemmar så beloppet som krävs är högre än om du ensam anländer som studerande till Finland. Läs mera om uppehållstillståndsprocessen för familjemedlemmar på Migrationsverkets sida och allmänt om uppehållstillståndsprocessen för studerande på Hanken sida om uppehållstillståndsansökan.
Medborgare i ett EU/EES-land eller Schweiz och hens familjemedlemmar behöver inte ansöka om uppehållstillstånd.
Registeringar med myndigheter
Efter att du och dina familjemedlemmar har anlänt till Finland behövs vissa registeringar hos myndigheter utföras för både dig och dina familjemedlemmar.
- Medborgare i EU/EES-länder eller Schweiz skall registera sin uppehållsrätt för medborgare i Europeiska unionen (EU-registering) på Migrationsverket. EU-registeringsprocessen finns även beskriven för sidorna för studerande och samma gäller i hög grad familjemedlemmar.
- Alla internationella studerande oberoende av nationalitet skall även registera sig hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata för att erhålla en finländsk personbeteckning och stadigvarande adress och hemkommun i Finland. Registeringsprocessen finns även beskriven på sidorna för studerande.
Utbildning för minderåriga
Det finska utbildningssystemet består av:
- Småbarnspedagogik och barnomsorg
- Förskoleundervisning
- Grundskoleutbildning
- Gymnasieutbildning
- Yrkesutbildning
- Högre utbildning
- Vuxenutbildning
Obligatorisk utbildning gäller alla 6–18-åringar. Den omfattar förskoleutbildning, grundskola och gymnasieutbildning. Obligatorisk utbildning är gratis för alla åldersanpassade minderåriga i offentliga skolor. Privata skolor tar ut avgifter. Förskoleutbildning och barnomsorg är INTE gratis. Med andra ord, du måste betala för ditt barns dagvård. Läs mer om utbildning för minderåriga på InfoFinlands webbsidor.
Hälsovård
Finska studenthälsovården (YTHS) erbjuder tjänster ENDAST för Hanken-examensstuderande. Familjemedlemmar till internationella studerande kan använda den lokala hälsovården. Läs mer om vilka hälsovårdstjänster du har rätt till på InfoFinlands webbsidor.
Andra användbara länkar:
• Mieli: erbjuder hjälp i olika situationer relaterade till välbefinnande och mental hälsa.
Jobbsökande i Finland för familjemedlemmar
Om din familjemedlem bor i Finland med dig och inte har ett jobb, kan han eller hon registrera sig som arbetssökande i sin hemkommun. Observera att om du inte är medborgare i ett EU/EES-land eller Schweiz, måste du ha ett giltigt uppehållstillstånd för att kunna registrera dig som arbetssökande. Läs mer på sidan Jobbmarknaden.
Både i Helsingfors och Vasa-regionen finns olika tjänster som kan vara nyttiga för dig som arbetssökande:
- Jobbcoachning på International House Helsinki: Diskutera frågor som tidig arbetsmarknadsrådgivning, metoder och tips för jobbsökning, introduktion till den finländska arbetsmarknaden och jobbsökande i huvudstadsregionen.
- Vaasa Welcome office: Besök Welcome office för att diskutera frågor relaterade till arbetsliv eller utbildningsmöjligheter.
- Work in Finland innehåller mycket information för jobbsökande i Finland, inklusive lediga tjänster, evenemang för internationella och inspirerande material.
- Info Finland innehåller mycket information om hur och var man söker jobb och om att bygga en karriär i Finland.
Språkinlärning
Kunskap i de lokala språken i Finland, finska och svenska, är till stor nytta för arbete och på fritiden i Finland. Att förstå de lokala språken hjälper dig också att bättre förstå det finländska samhället och kulturen. Vuxenutbildning i de lokala språken språk anordnas i många städer i Finland, och du kan också hitta språkkurser online samt självstudiematerial.
Användbara länkar:
• Info Finland om språkutbildning
• Kielibuusti/Språkboost: erbjuder mycket material för dig som vill lära dig finska eller svenska. Kolla deras sidor för att hitta språkkurser, träna språket på egen hand eller lära dig mer om hur du kan integrera dig på finska eller svenska.
Tips! Att gå en finsk- eller svensk språkkurs är ett bra sätt att börja lära sig ett av de lokala språken och att bättre förstå samhället. Det är också viktigt att börja använda språket så fort som möjligt, till exempel genom att gå med i ett språkcafé eller mentorsprogram där du får öva på att prata språket. Både i Helsingfors och Vasa ordnas språkcaféer. Läs mer om språkcaféer och andra sätt att öva språket på Kielibuusti/Språkboosts webbsidor.
Fritid och att bygga nätverk
När du flyttar till ett nytt land ser du troligtvis också fram emot att lära känna din nya hemstad och att hitta vänner, och kanske vill du skaffa en hobby eller delta i roliga aktiviteter.
I både Helsingforsregionen och Vasa-regionen finns det gott om möjligheter att utöva din hobby och olika program där du får träffa och nätverka med lokala, till exempel genom mentorsprogram, vänskapsprogram eller andra evenemang. Hitta mer information i de användbara länkarna nedan.
Helsingfors-regionen
- Hobbymöjligheter: Medborgar- och arbetarinstituten i huvudstadsregionen erbjuder många kurser, allt från språkkurser till matlagningskurser till förmånliga priser.
- Vänskap och nätverk: International House Helsinki (IHH) organiserar i samarbete med andra aktörer olika vänskapsprogram. På IHH kan du också delta i ett program för makar ("spouseprogram").
- Mentorskap: Olika aktörer i huvudstadsregionen organiserar mentorsprogram, där du kan ansöka om att få en mentor som kan stödja dig i din resa i Finland. Vissa program fokuserar främst på karriär i Finland, medan andra fokuserar på både karriär och kultur, språkinlärning och socialt liv. Bekanta dig med t.ex. Luckans mentorsprogram och Think Africas mentorsprogram.
Vasa-regionen
- Hobbyskapande: Alma Vuxenutbildningscentrum erbjuder olika kurser, från språkkurser till sportklasser, till rimliga priser.
- Vänskap och nätverk: Som make/maka till en internationell student kan du också ansöka om att delta i ett så kallat "spouse program".