Hanken, VAMK och Novia inbjuder företag, kommuner och andra aktörer i Österbotten att delta i nätverk kring grön vätgas
EU har åtagit sig att vara koldioxidneutralt fram till år 2050. Grön vätgas (H2), som kan användas till att lagra energi som producerats med förnybara energiformer, uppskattas vara en av nyckelteknologierna i övergången mot koldioxidneutralitet. Ännu är dock marknaden för grön vätgas oetablerad och många av företagen är i initialskedet med utvecklingen av affärsmodeller kring H2.
Projektledaren Kaisa Penttilä, doktorand i ämnet företagsledning och organisation vid Hanken i Vasa, inbjuder nu alla aktörer som är intresserade av vätgas i Österbotten – företag, kommuner, högskolor och utvecklingsorganisationer – att komma med i vätgasnätverket som ska byggas upp.
- Det här handlar om ändring på systemnivå. Det är något som ingen enskild aktör kan få till stånd, utan värdeskapandet måste ske i samarbete mellan många aktörer. Vi ser att detta projekt kräver olika typer av kompetenser gällande ledarskap, organisatoriskt och affärsmässigt tänkande, tekniskt kunnande och systemkunnande, räknar Penttilä upp.
Inom ramen för projektet insamlas bland annat information om vilka planer olika aktörer i Österbotten har att satsa på grön vätgas och relaterade teknologier.
Finns det alternativ till vätgasekonomin?
Väte som energibärare anses som en ändamålsenlig lösning för framtidens energiekonomi om det produceras utan betydande koldioxidutsläpp, till exempel när vätgas elektrolyseras från vatten med hjälp av enbart förnybar energi. Det är då den märks som grön.
- Användningen av grön vätgas kan minska användningen av fossila bränslen i transportsektorn och minska koldioxidutsläppen inom industrin. Ingen vet ändå hur framtiden kommer att se ut. Batterier, biogas, CO2-avskiljning, och Power-2-X-Power lösningar är andra alternativ som gynnar övergången mot koldioxidneutralitet.
Penttilä framhäver att EU starkt tror på grön vätgas.
- Finland och Österbotten ligger kritiskt efter i utvecklingen av kunskap och infrastrukturer kring producering, distribution, lagring och användning av grön vätgas. Det är därför som regionen nu borde satsa hårt på att hitta de nischer inom vätgasekonomin som Österbotten kan vara världsledande på och proaktivt bygga upp den kunskapsbas som behövs för att möjliggöra denna utveckling.
Vill du höra mer om samarbetsmöjligheter kring affärsutveckling relaterat till vätgasekonomin?
Besvara projektets enkät via denna länk Opens in new window . Svarstiden avslutas 15.10.2021
Mer information om projektet hittar du här Opens in new window .