| 16.09.2024

Hanken får finansiering för ett forskningsprojekt om att stärka frivilligas roll och stöd i logistisk krisberedskap

Hjälparbetare transporterar människor i en gummibåt på översvämmade gator
Hanken har tilldelats över 200 000 euro av Peter Wallenbergs stiftelse för ett forskningsprojekt vars mål är att stärka krisberedskapen vid kriser som klimatförändringar och geopolitiska konflikter.

– Effekterna av krig, pandemier och klimatförändringar är så omfattande att även utvecklade länder kämpar för att tillgodose de drabbade befolkningarnas grundläggande behov i tid och på ett effektivt sätt, säger postdoktor Amin Maghsoudi vid Hankens HUMLOG-institut.

Biträdande professor Diego Vega, som leder forskningsprojektet, konstaterar att det finns en betydande lucka i beredskapen hos centrala förstainsatsorganisationer som statliga myndigheter, militären, företag och humanitära organisationer. 

– Dessa enheter kan inte arbeta effektivt utan ett starkt stöd från lokala, utbildade volontärer. Volontärer spelar en särskilt viktig roll inom logistiken, som är kärnan i alla katastrofinsatser.

Porträttbild av Diego Vega och Amin Maghsoudi
Diego Vega och Amin Maghsoudi.

Projektet, som går under namnet VOL-PREP, fokuserar på att undersöka den logistikrelaterade förmågan hos frivilliga samhällsgrupper, särskilt deras roll inom ramen för nationell krisberedskap som svar på potentiella mellanstatliga konflikter i Norden.

– Vårt mål är att utveckla ett ramverk som kallas SOLVE (Standardized operations & logistics volunteer excellence), som kan integreras i nationella strategier för katastrofberedskap, förklarar Maghsoudi.

Projektet VOL-PREP, som genomförs i samarbete med HUMLOG:s forskarkollega Elvira Ruiz Kaneberg från Jönköping University, kommer att involvera fallorganisationer såsom Röda Korsets avdelningar i Finland, Danmark och Sverige. Projektet pågår från den 1 november 2024 till den 31 december 2026.