Hållbarhet i fokus under Hankens temavecka
Hanken vill gå i bräschen för att leda diskussionen då vår planet står inför flera hållbarhetsutmaningar, och bidra med en plattform för människor från olika håll i samhället för att samlas och hitta innovativa lösningar.
– Som ett lärosäte med utbildning och forskning har vi kunskapen, möjligheten och ansvaret att driva förändringar som krävs för att göra världen till en mer hållbar plats, och SDG-veckan är en viktig del av det, säger rektor Karen Spens.
“Innovation och inklusion” tema för Responsible Organising-konferensen
Sustainable Development Goals-veckan startar med Responsible Organising-konferensen den 19 november. Temat för konferensens inledande seminarium är Innovation och inklusion, där den centrala frågan är: Bidrar innovationer alltid till att göra världen till en bättre plats?
– Innovation har förknippats med hoppfulla ambitioner för eventuella lösningar som kan lösa problem och utgöra en grund för nya teknologiska och sociala genombrott. När ett koncept är positivt laddat kan förhoppningarna leda till att eventuella bister hamnar i skymundan, säger Karin Berglund, professor säger Karin Berglund, professor i företagsekonomi vid Stockholms universitet och en av huvudtalarna vid evenemanget.
Helsingfors står värd för uppstartsevenemanget Slush några dagar efter konferensen, som har en särskild betoning på tekniksektorn med Katja Toropainen som en av huvudtalarna. Hon är en av de 100 mest inflytelserika personerna i den nordiska uppstarts- och teknologivärlden, och hon har varit med i ledarskapsteamet för Slush. Nu har hon grundat Inklusiiv, en rörelse som främjar mångfald och inklusion i arbetslivet.
– Även om de nordiska länderna har varit föregångare på många sätt när det gäller jämlikhet, verkar medvetenheten kring mångfald och inklusion ligga efter, särskilt i Finland. Det finns många stereotyper och fördomar som hämmar inklusion och begränsar den fulla potentialen i branschen. Vi måste visa att mångfald och inklusion har en betydelse, eftersom de kan vara till hjälp i att bygga mycket kraftfulla organisationer, säger Toropainen.
Ett annat perspektiv på ämnet ger Antti Nousijoki, som är partner vid ALA som står bakom det berömda biblioteket Ode i Helsingfors. Han diskuterar arkitekturens roll för att möjliggöra inklusion i städer.
På eftermiddagen ordnas 10 workshoppar inom olika hållbarhetsteman, som behandlar olika av FN:s globala mål för hållbar utveckling.
Program under hela veckan
Under hela veckan finns det konst- och andra utställningar om globala mål för hållbar utveckling både i Vasa och i Helsingfors. Andra evenemang är bland annat en loppmarknad med möjlighet att donera kläder, en tävling för studenter om hållbarhet och effekterna på samhället, ett ”Green Office”-evenemang för personalen och en interaktiv workshop om hur man kan få till stånd samhällsförändring.
Se programmet för hela veckan här! En del av evenemangen har begränsat antal platser och kräver anmälan.
Mer information
Sanchi Maheshwari, social responsibility coordinator
+358 50 468 7794