”Det finns inget sådant som lokala leveranskedjor i medicin"
Redan efter ebolavirusutbrottet i Västra Afrika 2014-2015 varnade experter inom humanitär logistik att det inte finns tillräckligt med skyddsutrustning för medicinsk personal globalt, ifall sjukdomen utvecklats till en pandemi. När covid-19 förvandlades till en pandemi blev den globala bristen på skyddsutrustning ett faktum. I kampen om utrustning vann rika organisationer över de fattigare, länder bjöd över varandra och en stor mängd oärliga eller okvalificerade leverantörer kom in på marknaden.
För närvarande finns det också en risk för global brist på bomullspinnar för att ta covid-19-tester såväl som reagenser som används i laboratorier som analyserar testen.
- Det är viktigt att förstå att det inte finns något sådant som lokala eller nationella medicinska leveranskedjor - global samordning är avgörande. Den nuvarande gemensamma upphandlingen på EU-nivå är en bra början. Samordnade åtgärder behövs för att leveranskedjorna ska fungera, säger Gyöngyi Kovács, professor i humanitär logistik vid HUMLOG-institutet vid Hanken.
- Vi måste också förbättra vårt helhetstänkande i hela utrustningssatser. De flesta medicinska tillbehör används i kombination med andra. Testpinnar och kemikalier som behövs för covid-19-test går hand i hand. Om vi har ett vaccin, kommer vi att behöva sprutor, och så vidare, säger Kovács.
- Vi måste också fokusera på beredskap. En färsk studie visar att beredskap betalar sig tillbaka i ett förhållande på 1:7. För varje euro som används för beredskap, sparar länder sju euro som de skulle behöva betala om de var oförberedda. Beredskapen handlar om att hålla förnödenheter i lager, men också att utbilda människor, skapa goda upphandlingsprocesser, att göra ett första urval av leverantörer och inte lita på bara en leverantör.
HUMLOG-institutet, eller The Humanitarian Logistics and Supply Chain Research Institute, vid Hanken, har för närvarande tre olika forskningsprojekt där man fokuserar på medicinska leveranskedjor, logistiska utmaningar och även till exempel användningen av sociala medier under covid-19-krisen.
Du kan höra mer om professor Gyöngyi Kovács tankar om medicinska leveranskedjor under covid-19-pandemin i ett avsnitt av Hankens sommarpodcast här.
Mera information:
Professor Gyöngyi Kovács
gyongyi.kovacs@hanken.fi
Tfn +358 40 3521241