Ukraina - varför är kontanter en bättre hjälpinsats än varor?
Om du missade seminariet, kan du titta på inspelningen här. Opens in new window
- Det levereras faktiskt mycket varor till konfliktområdet. Det är dock en komplex logistisk process bakom biståndsleveranser, säger Gyöngyi Kovács, Erkko-professor i humanitär logistik. I processen ingår förtullning, temperaturkontroll gällande mat och medicin, sortering, transport och lagring, fortsätter hon.
I själva krigszonen är det väldigt få hjälporganisationer som tillåts arbeta och man behöver få en inbjudan av landet i fråga.
- Det finns många begränsningar på hur man kan röra sig i själva krigszonen. Hjälporganisationerna måste veta vilken väg som är trygg att köra på just idag och vart du kan åka, konstaterar Kovács.
Wojciech Piotrowicz, direktör för HUMLOG-institutet, arbetar just nu med ett forskningsprojekt gällande Ukraina som startade redan 2014, och han rapporterade live till seminariet från Polen.
- Den europeiska gränsen mot Ukraina är kort, så vi måste optimera biståndsflödet. Om vi skickar mycket varor kan vi täppa till kanalerna som är tillgängliga för att leverera hjälp, säger Piotrowicz.
Enligt Wojciech Piotrowicz letar internationella icke-statliga organisationer för tillfället efter ställen i Ukraina dit man kan leverera hjälp till de människor som fortfarande är kvar och i behov av hjälp.
Amin Maghsoudi, är HUMLOG:s forskare i ett projekt som fokuserar just på varför vi ska donera pengar istället för varor till konfliktområden.
- Istället för att skeppa över varor är det bättre att ha ett beställningssystem. Det innebär att man levererar de varor som faktiskt behövs i en konfliktzon utifrån lokalkännedom. Behoven förändras också med mycket kort varsel – idag kan de behöva vinterkläder men inte nästa vecka, påpekar Amin Maghsoudi.
Om vi donerar pengar minskar vi leveranstiden för att hjälpen ska nå målet. Vi minskar också kostnaderna för att leverera själva hjälpen och vi hjälper till att minska trycket på lokala aktörer att hantera de donerade varorna.
- Att donera pengar som kan användas för att köpa varor på plats ger biståndsmottagarna valfrihet men stöder också den lokala ekonomin och lokala producenter, sammanfattar Magshoudi.
Hanken uppmanar alla alumner, studenter, intressenter och all personal att engagera sig och ge sitt stöd till krisen i Ukraina. Ett bidrag till en pålitlig katastroffond är det bästa sättet att hjälpa konfliktoffren och människorna som flyr från Ukraina. Med hjälp av ditt stöd delar krishjälpen ut mat, mediciner och skydd i stridsområdet.
Hanken har mångåriga samarbetsprojekt med flera hjälporganisationer runt om i världen. Nedan är förslag på organisationer som Hanken samarbetar med och som aktivt verkar i Ukraina. Ge ditt stöd och donera till en av följande organisationer, eller en annan organisation som du finner lämplig:
Röda korset i Finland Opens in new window
UNHCR Opens in new window
UNICEF Opens in new window