Sveriges statsminister Ulf Kristersson besökte Hanken: ”Jag uppmanar mina landsmän att vara mer finska”
På Hanken talade statsminister Kristersson om ledarskap, internationella relationer och säkerhetsläget och deltog också i en föreläsning i ämnet företagsledning och organisation. Efter Hankenbesöket skulle han bland annat träffa Finlands statsminister Petteri Orpo för att diskutera Nato, ett ämne som också behandlades under diskussionen på Hanken.
– När Sverige gick med i EU glömde vi tyvärr informera Finland och det väckte en viss anstöt i Finland, på goda grunder. Jag tror att både president Niinistö och statsminister Orpo sade till mig att om Sverige går med i Nato så glöm inte att informera Finland. Finland är nu fullvärdig medlem i Nato, Sverige ser fram emot att mycket snart bli det och nu diskuterar vi i detalj hur vi ska samarbeta som Natomedlemmar.
Sårbara demokratier
Statsminister Kristersson påpekar att en demokrati alltid är bättre än en icke-demokrati, men att demokratier också är sårbara.
– Demokratier måste kunna möta mycket svåra utmaningar och bevisa att de är framgångsrika, inte minst just nu när vi har Ryssland och Kina, och ganska många andra länder i världen som inte anser att demokrati är rätt väg framåt.
På frågan om vad som är viktigt att ha i åtanke då man utövar ledarskap i en värld som står inför komplexa utmaningar, svarar Kristersson: ”Var mer finsk!”
– Innan förhandlingarna om medlemskap i Nato i Washington frågade jag Finlands ambassadör vad Sverige borde tänka på under perioden när vi har ansökt om medlemskap men ännu inte blivit medlemmar.
Han sade: Förbered er för det värsta. Det är en mycket finsk inställning. I Sverige har vi mer av en tradition att hoppas på det bästa.
Inte läge att vara oförsiktig
Statsminister Kristersson lyfter fram att Finland och Sverige samarbetar på olika sätt utöver Nato.
– På lång sikt kommer vi inte bara att försvara oss genom militärt försvar, utan också genom att vara mycket framgångsrika ekonomiskt. När det gäller ekonomiskt samarbete är vi två teknikdrivna länder, och vi har också gemensamma erfarenheter från skogsbruket. Vi vågar till och med påstå att Finland och Sverige vet mer om hållbart skogsbruk än de flesta europeiska länder.
En publikfråga gällde hur gängkriminalitet i Sverige påverkar utländska investeringar. Statsminister Kristersson svarade att vad som händer i ett land påverkar hur omvärlden ser på en.
– Gängkriminaliteten är på riktigt. Det är en enorm förändring för det svenska rättsväsendet. Utländska företag ställer frågan om man kan flytta till Sverige.
Till detta kommer även desinformation. Statsministern berättade att det exempelvis nyligen spreds falsk information om vad Sverige tycker om Mellanöstern, vilket i sin tur leder till hot mot Sverige men också till att andra länders intresse att investera i Sverige minskar.
– Vi ska stå upp för vår demokrati och yttrandefrihet men det är inte läge nu att vara oförsiktig, både av säkerhetsskäl och av ekonomiska skäl.
Statsminister Ulf Kristersson intervjuades på Hanken av Charlotta Collén, direktör för forskning och internationella relationer på Hanken och senior rådgivare för programmet för transatlantiskt försvar och säkerhet vid Center for European Policy Analysis (CEPA).
Fler bilder från statsministerns besök:
Ulf Kristersson visit 27.11.2023
Text: Jessica Gustafsson
Foto: Niklas Günsberg