| 17.09.2024

Nya statistiska modeller för företag som vill simulera och hantera finansiell risk

Hand som ritar en kurva på tavla
I sin doktorsavhandling föreslår och undersöker Alexander Back och hans medförfattare nya statistiska modeller för finansiell volatilitet. Forskningen utvecklar metoder som kan underlätta att utvärdera riskprofilen för företag med en föränderlig affärsmodell eller finansiell struktur.

Volatilitet är ett mått på hur mycket en finansiell tillgång fluktuerar. Volatilitet ger därmed insikter i hur riskfyllda investeringar är.  I sin avhandling föreslår Alexander och hans medförfattare två nya volatilitetsmodeller för att uppskatta risken i en investering.  

- Den första modellen kan användas i situationer där volatiliteten i en tillgång förändras långsamt över tid. Det kan till exempel handla om att fånga strukturella förändringar i riskprofilen för ett ungt företag när dess affärsmodell blir mer etablerad, eller för en råvara när dess roll i produktionen i en viss industri utvecklas, säger Back.

Författarna diskuterar hur modellen kan anpassas till verkliga dataset, vilket i statistisk terminologi kallas estimering. Med hjälp av statistisk teori fördjupar sig avhandlingen i både hur och varför estimeringsmetoden fungerar. Avhandlingen omfattar också teori och praxis för vissa statistiska test som kan användas för att avgöra om den föreslagna modellen hittar särdragen i tidsserier av finansiell avkastning.  

En allmänt accepterad och välmotiverad förutsägelse inom finansiell teori är att skuldsättningsgraden gör aktier mer riskfyllda. Backs andra modell är en stokastisk volatilitetsmodell. Resultaten från denna modell kan också ha betydelse för finansbranschen.  

- Modellen kan användas för att generera scenarioanalyser där personer vars uppgift är att övervaka och minska finansiella risker simulerar möjliga framtida utfall, också med hänsyn till både korrelationen med en bred aktiemarknad och det aktuella företagets unika finansiella profil, föreslår Back.

Även om det finns en del liknande modeller bidrar författaren till litteraturen genom att utveckla en modell inom den empiriskt och teoretiskt intressanta klassen stokastisk volatilitet.

Du kan läsa mera om avhandlingen här: Essays on Volatility Modeling

Alexander Back disputerar på sin avhandling den 6 september kl. 14.00 på Svenska handelshögskolan, Arkadiagatan 22, Helsingfors.
Opponent: Yongmiao Hong, Professor Emeritus, Cornell University, USA
Kustos: Professor Niklas Ahlgren, Svenska handelshögskolan

Man kan delta i doktorsdisputationen på plats eller via videokonferens.
Du kommer till videokonferensen via länken: https://go.hanken.fi/defence-back

Mera information:
Alexander Back
e-mail: alexander.back@hanken.fi