Inskriptionen 2023: Hanken levererar kvalitet enligt alla mätare
Hanken godkändes också i en nationell auditering av kvalitetssystemet och högskolan fortsätter dessutom att prestera fint i internationella rankningar både beträffande forskning men också undervisning.
- En handelshögskola är framför allt en produkt av sina anställda – såväl forskare och lärare som stödpersonal –, sina studerande, sina alumner och sina vänner. Jag vill passa på tillfället att tacka er alla för vad ni har gjort för Hanken, sade Björkman.
Ifjol kunde undervisningen äntligen återgå till Hankens utrymmen. Björkman lyfte upp campusets betydelse för både lärandet, de sociala relationerna och den känsla av samhörighet som är kärnan i det som alltid har kännetecknat Hanken.
- Nya utrymmen håller på att färdigställas för våra studerande på båda campus, medan ett nytt auditorium byggs i Helsingfors där EMBA-undervisningen kommer att äga rum i framtiden, berättade Björkman.
Estlands förra president och Hankens hedersdoktor Kersti Kaljulaid berättade att fem procent av Estlands befolkning består av ukrainare, som nu förbereder sig för ett liv i ett fritt Ukraina.
-De vill lära sig om demokrati, rättsväsende, hur man undviker korruption i samhället och de vill återvända till Ukraina, generationen som tar det nya Ukraina till en nivå som gör det möjligt att gå med i EU, sade Kaljulaid.
Även om kriget tar slut, efterlyste Kaljulaid att Ryssland måste göra upp med sitt förflutna och ta ansvar för vad man gjort fel innan man kan återuppta normala relationer och ekonomiskt samarbete. Enligt henne bör de ekonomiska sanktionerna vara i kraft tills man ser en verklig förändring i den ryska ledningen.
Kaljulaid är en erkänd expert på digitalisering och påpekade att i och med AI:s frammarsch, så är vår enda konkurrensfördel över teknologin att vara en medkännande människa.
- Det kan inte standardiseras. Därför anser jag att alla utbildningsnivåer, börjandes från dagis, lågklasser, högklasser och universitet, inte borde fokusera på teknologi, utan på hur man är en medmänniska, att vara en del av samhället, att vara inkännande för hur andra känner, underströk Kaljulaid.
Enligt henne leder en allt för låg emotionell intelligens till att vi inte klarar av att argumentera och ändå förbli sams. Det har i sin tur gett upphov till en splittring inom politiken i många länder.
Styrelsens ordförande Christoph Vitzthum och studentkårens ordförande Ville Ruokonen framförde också sina hälsningar inför det nya läsåret.
Du kan se videoinspelningen av inskriptionen här.
(President Kaljulaids festtal börjar vid 33:15)