Årets alumn Kaj Rönnlund: ”Vi alumner kan göra mycket för Hanken”
– Jag blev otroligt glad när jag fick höra att jag blivit utsedd till Årets alumn. Erkännandet gör mig både tacksam och stolt, säger Rönnlund.
Rönnlund som blev färdig från Hanken i Vasa 1987 studerade internationell marknadsföring och finansiering & investering.
– För mig var Hanken ett självklart val eftersom jag kommer från en entreprenörsfamilj. Min farfar grundade Vasa Grönsaker och egentligen var det meningen att jag skulle ta över företaget efter min pappa men så blev det inte, konstaterar Rönnlund som under studierna anställdes som IT-ansvarig på Hanken.
– Nätverken jag skapade med allt från professorer till assistenter på Hanken har varit till stor nytta under min karriär. Bland annat har jag rekryterat många kompetenta studenter.
Rönnlund har alltid haft en nära kontakt till Hanken. Han har bland annat bidragit till en ny professur i Vasa, varit Hankenambassadör och medlem i donationsutskottet. För tillfället sitter Rönnlund i fullmäktige för Stiftelsen för Svenska Handelshögskolan och anlitas också som gästföreläsare.
– Vi alumner kan göra mycket för Hanken. Samarbetet med företag är otroligt värdefullt för högskolan och framförallt studenterna.
Rönnlunds första jobb inom näringslivet var på Procter & Gamble men han flyttade efter en kort tid över till finansbranschen för att jobba med optioner.
– Vi hade ovanligt mycket optionsteori på Hanken. Det var Björn Wahlroos som hämtade kunskapen från USA till Hanken. Jag ifrågasatte varför vi skulle lära oss så mycket om optioner då det inte fanns någon optionsmarknad här men lite efter det grundade vi Estlander & Rönnlund, det första bolaget som sysslade med digital optionshandel. Mitt råd till studenterna är att du inte kan veta exakt vilken nytta du har av kunskapen du lär dig på Hanken. Det gäller att vara nyfiken för man vet aldrig var man landar.
I början av 90-talet var Estlander & Rönnlund igen föregångare inom finanssektorn, den här gången genom att börja jobba med hedgefonder. Småningom började Rönnlund också investera i uppstartsbolag främst inom teknologibranschen och efter 20 år sålde han sin andel i det egna bolaget och blev investerare och styrelseproffs på heltid.
– Jag investerar enbart om jag känner att jag har något att bidra till ett företag och kan vara aktiv inom styrelsen. För tillfället är det frågan om sju bolag, allt från finans- och hälsoteknologi till metallföretag.
Bolaget Estlander & Rönnlund, som grundades i Stockholm, flyttade till Vasa i mitten av 90-talet. Numera bor Kaj Rönnlund i Bayreuth, Tyskland, men besöker Vasa ungefär en gång i månaden. På fritiden gillar han bland annat att åka skidor, golfa och jaga. Rönnlund har också haft privat flygcertifikat i 20 år.
– När jag bodde i Finland ägde jag tillsammans med några andra ett fyrapersoners Piper-plan och då flög jag oftare än nu, bland annat till styrelsemöten på andra orter. Det cirkulerar visst lite historier om hur anställda vid olika bolag har varit och flyga med Kaj i varierande väder. Jag har fått höra att det nog ibland varit lite väl spännande!
Text: Jessica Gustafsson
Foto: Gustaf Hafström
Här kan du se en videohälsning av Kaj Rönnlund:
Årets alumn 2024
Årets alumn utnämns årligen på Hankendagen, vartannat år i Helsingfors och vartannat i Vasa. Årets alumn är i sin yrkesroll eller som privatperson en inspirerande förebild i samhället. Alumnen har hållit kontakt med högskolan efter sin utexaminering och visat intresse för högskolans utveckling.