Alumnintervju med Yesmith Sánchez: "Att ta med mångfald, jämlikhet och inkludering i affärsstrategin skapar förutsättningar för framgång"

Yesmith Sánchez kommer ursprungligen från Querétaro i Mexiko där hon också tog sin kandidatexamen. För henne var det inte alls självklart att hon skulle studera vidare och ta en magisterexamen eftersom hon redan var mycket framgångsrik som den yngsta i ledningsgruppen för ett transnationellt företag.
Men hennes man är finlandssvensk och familjen bestämde sig för att flytta till Finland.
- Jag började på Hanken genom att ta några kurser på Öppna universitetet. Då insåg jag att det här är vad jag vill göra och ansökte till det engelskspråkiga magisterprogrammet International management.
För Sánchez har Hanken varit väldigt viktig både socialt och professionellt, men också för hennes allmänna uppfattning om Finland. Som nykomling i landet var det till stor hjälp att skolan var ganska liten och det var lätt att skapa ett meningsfullt nätverk.
- Auktoritetsstrukturerna på Hanken var mycket annorlunda än vad jag var van vid i Mexiko. Till exempel bad våra professorer Inkku (Björkman) och Wille (Barner-Rasmussen) att vi skulle använda deras smeknamn. De fick oss verkligen att känna oss som jämlikar. Stämningen var mycket varm, och det kändes som om vi var där för att lära oss mer om vad vi var bra på.
Yesmith Sánchez fick sitt första jobb i Finland genom Hanken. Hon arbetade som projektledare på ett internationellt medieföretag. De senaste åren har hon arbetat som managing partner på Inklusiiv. Hon kombinerar sin kunskap och erfarenhet av affärsstrategi och ledarskap med principer om mångfald, jämlikhet och inkludering.
Enligt henne kommer företag inte att lyckas utan de bästa möjliga arbetstagarna och då måste man erbjuda dem den bästa möjliga arbetsplatsen.
- De nordiska länderna är stolta över sin jämlikhet, att behandla alla lika och erbjuda samma möjligheter. Men jämlikhet handlar om att kalibrera om systemen så att människor från olika bakgrunder och med olika förutsättningar har tillgång till alla eller liknande möjligheter.
För sina insatser och framgångar inom området tilldelades hon Catalyst DEI Thought Leadership Award för Norden 2022.
Yesmith Sánchez känner att Hanken verkligen bryr sig om sina alumner och vill att de ska lyckas. Hon uppskattar särskilt de olika alumnevenemangen som högskolan arrangerar.
- Jag kan vara riktigt bra på det jag gör, men ändå genereras hela tiden ny kunskap och jag behöver kontinuerligt lära mig mer om jag vill stanna på toppen. Genom evenemangen erbjuder Hanken oss ny kunskap på ett lättillgängligt sätt.
Till nuvarande studenter vill Sánchez skicka en hälsning om självmedkänsla och att lita på sig själv.
- Lita på att du har utrustats med god kunskap och med ett bra nätverk - du har allt som behövs för framgång! Du måste bara komma ihåg att också ta hand om dig och vara snäll med dig själv.
På sin fritid ägnar sig Sánchez åt både musik och poesi. Hon spelar jarana i ett mexikanskt folkband. Jarana är ett instrument som är unikt för den typ av musik hon spelar, kallad Son Jarocho. Hon tillbringar också mycket tid med sina vänner och värdesätter dem mycket. Hon säger att hennes superkraft är att hitta de bästa människorna.
- Folk säger, särskilt åt utlänningar, att du ska skapa ett nätverk som hjälper dig att ta dig fram. Men jag tycker att dina nätverk ska få dig att vilja bli en bättre människa.
Text: Marlene Günsberg
Foto: Trang Nguyen
I vår artikelserie Alumnintervju intervjuar vi Hankens alumner. Känner du någon som du tycker vi ska intervjua? Eller vill du själv ställa upp? Mejla oss med tips på alumni@hanken.fi.