Alumnintervju med Nicola Lindertz och Johanna Karanko: ”Hanken har gett en god grund för en internationell karriär”
Lindertz, som blev färdig från Hanken 1994, hade internationell företagsledning som huvudämne. Karanko utexaminerades ett år tidigare och läste internationell administration. Båda har familjemedlemmar som jobbat inom utrikesförvaltningen vilket kan ha varit en delorsak till att de efter en tid efter utexamineringen sökte till Utrikesministeriets diplomatkurs Kavaku. Lindertz har hittills jobbat i bland annat Los Angeles, Japan och Paris medan Karanko varit stationerad i till exempel i Hong Kong, New York och Venezuela.
– Hanken har gett en god grund för en internationell karriär. En central arbetsuppgift för en ambassadör är att främja finländska företags intressen så det är nyttigt att kunna relatera till företagens behov och logik, säger Lindertz.
– Hanken har inte bara gett mig baskunskaper men också ett ekonomiskt tankesätt. En ambassad är ju lite som ett dotterbolag till finska staten. Du behöver till exempel ha hand om personal- och budgetfrågor. Hanken är också en föregångare när det gäller att samarbeta med företag och en av mina bästa studierfarenheter var när vi samarbetade med Kone, berättar Karanko.
Lindertz konstaterar att även språkstudierna är en styrka på Hanken.
– Det är tack vare att jag läste fyra år spanska på Hanken som jag är i Argentina i dag.
Affärsmöjligheter inom skogs- och gruvindustrin
Både Lindertz och Karanko påpekar att det finska näringslivet har många möjligheter att etablera sig inom olika branscher i Sydamerika.
– Brasilien, som för tillfället är ordförande för G20-länderna och nästa år för BRICS+, kommer det här året bli den åttonde största ekonomin i världen. Finsk högteknologi hjälper brasilianska företag att bli mer konkurrenskraftiga och 80-90 procent av maskinerna inom skogsbruket och på pappers- och cellulosafabriker i Brasilien kommer från Finland, berättar Karanko.
Hon lyfter också fram affärsmöjligheter inom den brasilianska gruvindustrin och de kritiska mineraler som behövs till modern teknik. Finsk utbildning och digital hälsovård är andra områden som intresserar i Brasilien.
– Som ambassadör har jag möjlighet att öppna dörrar för finska företag, exempelvis genom att ordna möten med ministrar eller globala företagsledare, säger Karanko.
Även Argentina har många kritiska mineraler men också en stor livsmedelsexport och energiresurser. Samtliga är sektorer som Finland kan erbjuda teknologi till men Argentina har en del ekonomiska utmaningar, enligt Lindertz.
– Argentina är den tredje största ekonomin i Latinamerika och ett G20-land så alla möjligheter finns där men ekonomin har varit komplicerad i decennier. Nu har landet dessutom en ny president som kör hårt på att minska statens inflytande i ekonomin. En viktig uppgift är att följa med läget och hjälpa de finska företag som finns på den utmanande marknaden, säger Lindertz.
Hon lyfter också fram Finlands unika bilaterala förhållande till Uruguay tack vare stora finska investeringar inom skogssektorn. Även i Paraguay pågår intressanta projekt inom skogsbranschen som ambassaden är med och främjar.
”Håll blicken öppen mot världen”
Både Lindertz och Karanko ser tillbaka på studietiden vid Hanken med glädje och säger att de fått nätverk och vänner för livet. De uppmanar dagens studenter att ta vara på möjligheterna.
– Håll blicken öppen mot världen och bidra till att upprätthålla de internationella nätverk som Finland och våra företag behöver, säger Lindertz.
Karanko hälsar studenterna att de inte bara ska ta del av studierna utan också gå på fester och träffa folk från andra årskurser samt att ta vara på de internationella möjligheterna Hanken erbjuder.
– Jag skulle inte ha den karriär jag har i dag om jag inte åkt på utbyten eller läst språk. Allt går inte bara på engelska, andra språk behövs också. Finland är ett litet land och vi behöver internationaliseras.
En ambassadör är vanligtvis tre till fyra år på sin post innan det är dags att återvända till Finland eller åka vidare till ett annat land.
– Efter tre år börjar det så att säga brinna under fötterna, det börjar vara dags att åka vidare. Men efteråt kan jag sakna landet och känna att jag gärna stannat längre, säger Karanko.
Lindertz säger att man får energi och hålls intresserad av att byta postering.
– Det är fint att få representera Finland, ett land med goda värderingar och mycket kunskap, på olika håll i världen.
Text: Jessica Gustafsson
Foto: Gustaf Hafström
I vår artikelserie Alumnintervju intervjuar vi Hankens alumner. Känner du någon som du tycker vi ska intervjua? Eller vill du själv ställa upp? Mejla oss med tips på alumni@hanken.fi.