| 09.09.2024

Alumnintervju med Filip och Erik Riska: ”Framgångar inom studierna har gett mer energi i hockeyrinken”

Erik och Filip Riska står och håller om varandra och tittar mot kameran.
Det finns många likheter i Hankenalumnerna Filip och Erik Riskas liv: bröderna har båda studerat handelsrätt på Hanken i Vasa, de har utbildat sig till lärare, båda har framgångsrika hockeykarriärer bakom sig, och fritiden – den tillbringar de helst tillsammans.

Det var storebror Filip som övertalade lillebror Erik att börja studera på Hanken. Erik tyckte först att han inte hade tid, men när Filip påpekade att han skulle ångra sig sen när brodern har en examen, kunde Erik inte säga nej.

– Vi har inte ångrat en dag att vi började på Hanken. Visst var det kämpigt ibland men nu i efterhand är vi nog båda mycket nöjda, säger Filip. Bröderna fick sin examen 2022.

Förutom att ha utbildat sig till både pedagogie magister och ekonomie magister har bröderna Riska varit framgångsrika hockeyproffs. Filip har vunnit tre FM-guld med JYP och HPK och också spelat för bland annat Rauman Lukko och Vasa Sport medan Erik har spelat hela sin karriär i Vasa Sport och bland annat vunnit Mestis. Erik avslutade hockeykarriären i år, Filip år 2022. 

Filip och Erik valde Hanken efter lärarutbildningen vid Åbo Akademi eftersom de ville bredda sin kunskap. Båda menar att det har gått bra att kombinera studier med hockeyn men att det krävt disciplin.

– Då du spelar hockey i ett Vasalag blir det långa bussresor och det skulle ha känts dumt att lägga all tid på bara Netflix och liknande. Fast jag har haft småbarn hemma så har jag ändå hunnit studera just tack vare bussresorna. Studierna har aldrig gjorts på bekostnad av ishockeyn, tvärtom så har framgångar inom studierna gett mer energi i hockeyrinken, säger Erik.

– Och vice versa, konstaterar Filip. Ibland om hockeyn inte har gått så bra har studierna fått bort tankarna från det. Om man förlorat en match har det varit bra att ta fram studiegrejerna för att tänka på annat, en stund åtminstone.

Bröderna riktar ett extra tack till lärarkåren vid Hanken och menar att det har funnits en fin förståelse för deras situation.

– Ett tips till studenter som håller på med idrott eller annat som gör att studietakten är lite annorlunda: det går alltid att diskutera med lärarna. Alla har samma mål att studenterna ska klara av kurserna så det brukar nog lyckas på något sätt, säger Filip.

För tillfället jobbar Erik på Vasa Sport med försäljning medan Filip jobbar på Lokal-Tapiola på företagssidan. Båda säger att Hanken har gett en väldigt bra grund för yrkeslivet. 

– Det är mycket teori på Hanken men man lär sig snabbt att tillämpa det i arbetet. Jag har till exempel haft stor nytta av bolags- och avtalsrätt i mitt nuvarade jobb, säger Filip.

Erik säger att han också har haft hjälp av strukturen från studielivet i sitt jobb.

– Som hockeyspelare säger ju andra till dig vad du ska göra men inom arbetslivet är det mera fritt så länge jobbet blir gjort. Då har det varit bra att ha med sig disciplinen från studievärlden.

Förutom att vara med sina familjer tillbringar bröderna Riska gärna fritiden tillsammans. För tillfället löptränar de inför sitt första maratonlopp.

– Vi är lyckligt lottade att vi är så lika också när det kommer till fritidsintressen. Det finns alltid en kompis att hitta på något med. Om det så gäller löpning, padel, fotboll eller båtliv, säger Erik.

Text: Jessica Gustafsson
Bild: Privat

I vår artikelserie Alumnintervju intervjuar vi Hankens alumner. Känner du någon som du tycker vi ska intervjua? Eller vill du själv ställa upp? Mejla oss med tips på alumni@hanken.fi