Ämnet Företagsledning och organisation

Students working in a group
Vad handlar huvudämnet företagsledning och organisation om? Vad lär man sig och vad kan man jobba med?

Målet med studierna är att ge studerande färdigheter inom ledandet av människor och komplexa organisationer, och en helhetssyn av hur organisationer fungerar samt förmåga att analysera sammansatta helheter och problem inom företagsekonomiska sfären.

Kunskaper inom följande delområden är centrala inom ämnet:

  • hur man leder människor och förstår det mänskliga beteendet
  • hur man effektivt organiserar och leder utvecklingsprocesser i företag
  • hur man effektivt organiserar och utvecklar personalfunktionen inom ett företag
  • hur man styr ett företag i önskvärd riktning
  • hur man skapar och genomför framgångsrika strategier
  • hur man utvecklar kompetens och organiserar för lärande i företag
  • hur man koordinerar affärsverksamheten inom ett företag även i internationella sammanhang

Kursutbudet inom vårt ämne är brett, vilket lämnar utrymme och frihet för de studerande att själva forma sin studieplan. Här ingår bland annat intressanta kurser om strategiarbete och strategiskt tänkande, om HR-arbete inom nationella och internationella företag, om organisationsbeteende och om affärsetik och hållbarhet. Kursinnehållet i företagsledning och organisation avspeglar uppfattningen att det moderna företagets centrala resurs varken är råvaror eller maskiner, utan hjärnkraft, nya idéer och know-how. Dessutom avspeglar kursinnehållet i företagsledning och organisation vår uppfattning att morgondagens framgångsrika företagsledare måste ha en god förståelse för individ- och gruppbeteende inom organisationer.

Inom kurserna för ämnet företagsledning och organisation är undervisningsmetoderna varierande och intressanta för studenterna. Vi använder oss av allt från traditionella föreläsningar i klass och på distans samt seminarier och grupparbeten, till internationella gästföreläsningar och intressanta case övningar. Våra gästföreläsare representerar den absoluta toppen inom forsknings- eller företagsvärlden inom sina ämnen/branscher.

Efter studierna jobbar ekonomer som har haft företagsledning och organisation som huvudämne i olika nationella och internationella företag. Några av de mest populära arbetstitlarna genast efter studierna är affärsutvecklare, projektledare och assistentpositioner i finans, försäljning och koncernledning. Dessutom hittar många arbete som personalspecialister, konsulter, företagsledare och chefer på olika nivåer. De flesta ekonomer jobbar med företagsledning 5 år efter sina studier i ämnet FLO.

Magisterutbildningen i företagsledning och organisation erbjuds både i Helsingfors och Vasa

Kontaktpersoner:

Professor Mats Ehrnrooth
Professor Jennie Sumelius

 

Alumni

Einar Nordström, PMO specialist, Roschier

Varför valde du just ditt huvudämne?  - Jag har alltid varit fascinerad av företagsledning och uppstartsvärlden, och tanken på att kanske en dag grunda ett eget företag har varit en stark drivkraft för mig. Att välja företagsledning och organisation som huvudämne kändes naturligt eftersom det gav mig en bred förståelse för hur företag fungerar, både organisatoriskt och ledarskapsmässigt. 

Hur gjorde du ditt val? 

- Under mina kandidatstudier hade jag handelsrätt som huvudämne, men när de studierna var klara ville jag bredda min kompetens. Jag började samtidigt studera juridik vid Helsingfors universitet och letade efter ett huvudämne som skulle komplettera den juridiska utbildningen. Introduktionen till företagsledning och organisation under kandidatstudierna väckte verkligen mitt intresse. Jag upptäckte att det var det ämne jag brann mest för, vilket gjorde valet både logiskt och inspirerande.

Hur har huvudämnesvalet påverkat din karriär?

- Jag har alltid kombinerat studier med arbete, oftast i mindre företag, där ansvarsområdena ofta är bredare. Det har gett mig en unik möjlighet att praktiskt tillämpa vad jag lärt mig under mina studier i företagsledning och organisation. Huvudämnet har stärkt mig i min karriär genom att ge mig verktyg för att hantera projektledning, analytiskt tänkande och strategiplanering. Samtidigt har min arbetslivserfarenhet berikat studierna, vilket har skapat en ömsesidig utveckling. Idag, i mitt arbete på Roschier, använder jag dagligen insikterna från mitt huvudämne.

Vilka var de viktigaste färdigheterna ditt huvudämne och dina studier på Hanken gett dig med tanke på arbetslivet?

- Den absolut viktigaste färdigheten jag tagit med mig är förmågan att tänka analytiskt. Hanken erbjuder en bred utbildning där man får prova på många olika områden. Även kurser som kanske inte känns helt relevanta kan bidra till att utveckla din förmåga att ta in och bearbeta information. Dessutom har jag lärt mig att kombinera teori med praktiska tillämpningar, vilket är ovärderligt i arbetslivet.

Har du några tips till studenter som funderar på att välja företagsledning och organisation som huvudämne?

- Mitt bästa tips är att välja kurser som kombinerar teori och praktik. Många kurser inom företagsledning och organisation har en tudelad struktur, där du först lär dig de teoretiska grunderna och sedan får möjlighet att tillämpa dem genom grupparbeten, analyser eller företagsbesök. Den praktiska delen ger inte bara en djupare förståelse av ämnet, utan också färdigheter du kan använda direkt i arbetslivet. Det är också ett bra sätt att få en känsla för vad som verkligen intresserar dig och vad du vill fokusera på framöver.