För internationella studerande

Läs om hur det är att leva i Finland här.

Nyckelfakta om Finland

(världens lyckligaste land):

Befolkning 5,5 miljoner
Areal 338 424 kvadratkilometer
Huvudstad Helsingfors (600 000 invånare)
Statsöverhuvud President Alexander Stubb
Officiella språk finska, svenska
Huvudreligion Evangelisk-luthersk
Valuta Euro
Landskod +358

Roliga fakta om Finland

  • Världens nordligaste metrostation Mellungsbacka metrostation ligger i Helsingfors och Helsingfors metro är det nordligaste tunnelbanesystemet i världen).
  • Det finns exakt 187 888 sjöar (större än 500 m²) och 179 584 öar inom Finlands territorium. Båda är världsrekord.
  • Finländarna är världens största kaffedrickare och dricker 12 kg kaffe varje år, vilket är dubbelt så mycket som italienarna, tre gånger så mycket som amerikanerna och fyra gånger så mycket som britterna.
  • Jultomten bor officiellt precis ovanför polcirkeln, nära staden Rovaniemi i Lappland.
  • Det finns cirka 3 miljoner bastur i landet.
  • Finland är det enda landet med ett eget emoji-paket.

Två officiella språk  

Finland har två officiella språk, finska och svenska, och finländare är i regel bra på engelska också. Cirka 92 % av finländarna talar finska, medan 5,5 % talar svenska som modersmål.  

Svenska handelshögskolan är ett svenskt universitet, och dess tidigare namn var faktiskt "Svenska handelshögskolan". Vi är ett av de få universiteten och högskolorna i Finland där huvudspråket är svenska. På Hanken har du möjlighet att lära dig svenska upp till C1-nivå!

Fyra årstider  

I Finland får du uppleva alla fyra årstiderna. Mellan maj och augusti går solen ner endast några timmar under natten och i norr kan du till och med uppleva midnattssol.  

Början av hösten är färgstark och många åker till Lappland för att uppleva "ruska", alltså när löven ändrar färg. Slutet av hösten kan vara utmanande då det börjar bli kallt och mörkt och det regnar ofta.

Vintern är en fantastisk årstid att uppleva finska vintersporter och traditioner, såsom att vakbada. Kom ihåg att klä dig i lager så att du håller dig varm.

Nära till natur

I Finland har du alltid nära till naturen. Var du än väljer att bo finns det alltid parker och grönområden nära. Människorna här är friluftsentusiaster – under alla årstider. 

Ett genuint folk   

Finländare kan uppfattas som mer reserverade än människor från andra kulturer. Men när isen väl är bruten är finländarna öppna och varma. Ärlighet och pålitlighet är två egenskaper som finländarna värdesätter högt.  

Finländare är bekväma med tystnad och du kommer att lära dig att uppskatta tysta stunder. Finländare är också mycket blygsamma. Du kommer aldrig att höra någon skryta om sin karriär, framgång eller något annat, de kommer antingen att hålla tyst eller ödmjukt säga att det var en laginsats.