| 29.08.2024

Hanken beviljas forskningsfinansiering för att samarbeta med logistikföretag kring cirkulär ekonomi

Hand som håller i en grön boll med symbolen för cirkulär ekonomi
Hanken har beviljats över 200 000 euro av Vaikuttavuussäätiö för ett forskningsprojekt som ska involvera logistikföretag i utvecklingen av affärsmodeller för cirkulär ekonomi.

Den cirkulära ekonomin är ett sätt att bevara resurser, minska utsläpp och skapa hållbar tillväxt. Projektet som fokuserar på experiment med affärsmodeller inom cirkulär ekonomi utförs med kunder och partnerföretag i samarbete med Posti. 

– Logistikföretag spelar en nyckelroll gällande cirkulär ekonomi eftersom deras leveranskedjor och affärsmodeller erbjuder möjligheter att förlänga produkternas livscykel, konstaterar Hankens biträdande professor Anna Aminoff som leder forskningsprojektet.

Porträttbild av Anna Aminoff och Helleke Heikkinen
Anna Aminoff och Helleke Heikkinen.

Projektet använder sig av en en designvetenskaplig forskningsmetodik, vars resultat direkt kan tillämpas i företags strategiutveckling. Enligt projektforskare Helleke Heikkinen är den viktigaste målsättningen med projektet att samverka med den dagliga affärsutvecklingen på Posti Ventures vilket möjliggör forskning i samband med att olika affärsmodeller prövas och utvecklas. 

–  Idén är att skapa värde inte bara för forskningen utan också för logistikföretag så att Finland kan vara ett föregångarland inom cirkulär ekonomi. Vi kan också lära oss av misslyckanden och använda oss av relevanta och aktuella data från en verklig marknadsmiljö, säger Heikkinen.

Projektet Sustainable Innovation for Growth: Exploring circular business models for a logistics service provider håller på från 1 januari 2025 till 31 december 2026

Läs mer om finansieringen (på finska):
Vaikuttavuussäätiö myöntää 1,5 miljoonaa euroa tukemaan tutkimuksen vaikuttavuutta ja lanseeraa uuden rahoituksen