| 12.08.2024

Hankens professor emeritus och före detta prorektor David B. Grant har avlidit

In memoriam David B Grant
Professor David B. Grant avled fridfullt i Kingston upon Hull den 9 augusti 2024, omgiven av sin kära fru Anna och deras katter och hund. Han har varit en viktig del av Hankengemenskapen i årtionden; efter att ha börjat som gästprofessor blev han inte bara professor utan också den första internationella prorektorn för forskning och samhällsansvar vid Svenska handelshögskolan.

David Grant hann aldrig gå helt i pension utan fortsatte som prorektor till 70 års ålder och även efter det som professor emeritus.  

Han hade till fullo anammat den finländska kulturella och akademiska miljön, samtidigt som han alltid hade värdefulla perspektiv från sin akademiska karriär i andra länder: hemlandet Kanada, Storbritannien och till och med Thailand. Hanken har haft förmånen att få ta del av hans omfattande erfarenhet, men han kommer att vara saknad över hela världen. 

David Grant har bidragit till samhället på många sätt. Han har producerat otaliga publikationer, däribland många läroböcker, som används av forskare inom logistik runt om i världen. Han var expert på hållbar logistik, detaljhandel och till och med logistiken inom mode. Inte undra på att han alltid klädde sig stiligt, även om hans favoritplagg utan tvekan var en purpurfärgad golfskjorta.  

Han inspirerade till och med sina magisterstudenter att ge presentationer på akademiska konferenser och att publicera. Han har handlett så många doktorander att han numrerat dem, och under ett av sina tal visade han stolt hur olika generationer av doktorander möts över tid. Precis som då han var baskettränare på college, var han en mentor för andra och tog hand om sitt nätverk, oavsett om det var på en konferens, på golfbanan, på en ishockeymatch, genom att visa gäster runt i Skottland där Grant-klanen kommer ifrån, eller på en grillfest eller över en drink.  

Han var kunnig och ajour med aktuella händelser, trender och teknik. Man kunde prata med honom om vad som helst, och han kunde förklara historiska bakgrunder och kulturella egenheter på ett enkelt sätt för alla som inte kände till dem. Hela tiden var han fokuserad och utmanade genom att ställa kritiska frågor. Som före detta banktjänsteman förstod han sig på kassaflöde och avkastning på investeringar, samtidigt som han med sitt skotska ursprung var sparsam.  

Som en sann logistiker skulle han alltid ge råd om det bästa sättet att ta sig från A till B. Han var mycket hängiven sitt arbete och höll alltid löften, deadlines och värnade om att hålla hög kvalitet, men blev besviken om andra inte gjorde det. Han gillade jazz lika mycket som Fingerpori, och var en sann gentleman som underhöll med sin humor och råa charm. 

Nu är tränaren borta, en älskad make till Anna och en sann vän. Han kommer att lämna efter sig en familj i Storbritannien, Frankrike och Kanada. Personalen och studenterna vid Hanken minns professor emeritus David B. Grant med värme och våra tankar går till hans familj och vänner. 

Hans sista önskan var att hedra hans liv genom att donera till Dove House på https://www.dovehouse.org.uk/