Årets Alumn Heidi Schauman om sin nya roll som forskningschef på Danske Bank: ”Jag vill vara den som möjliggör”
Utmärkelsen tillkännagavs på Hankendagen i Helsingfors fredagen den 8 oktober 2021. Det här var trettonde året som Hanken utsåg Årets Alumn. Schaumans videohälsning till publiken på Hankendagen kan du se här.
Schauman utexaminerades från Hanken till magister 2003 och doktor 2006 med nationalekonomi som huvudämne. Hon har jobbat som chefsekonom vid Swedbank och Aktia samt ekonom vid Nordea och Finlands Bank, varit styrelsemedlem vid Finlands nationalgalleri och Finska kulturfonden och kolumnist vid Hbl 2015–2021. I september 2021 började hon i sitt nuvarande uppdrag som Global Head of Research på Danske Bank. Det jobbet är annorlunda jämfört med det hon gjort tidigare i och med att hon nu leder ett team av sakkunniga medan hon tidigare varit sakkunnig själv.
– Det är sex personer, chefsekonomer och riskanalytiker, i Köpenhamn och Stockholm som rapporterar till mig. Jag har tidigare varit mycket framme i media och den biten kommer nu att minska. Uppdraget kommer också att kräva en hel del resande.
Som ledare vill Schauman vara engagerande och stödande.
– Till det har jag en bra förebild i Robert Sonck, landschefen i Finland från mitt tidigare jobb på Swedbank. Han har varit den som spritt ljus för oss och fått allting att verka möjligt. Jag vill inte vara den som problematiserar saker och ting utan som ser saker från den ljusa sidan och hittar lösningar i svåra situationer.
Mismatchning stort problem i Norden
Schauman behandlade i sin doktorsavhandling mismatchning på arbetsmarknaden – att en del är arbetslösa samtidigt som det finns brist på en viss typ av kunnande. Det är en fråga som nyligen kommit tillbaka stort.
– Mismatchning ses som en av de största utmaningarna i olika bankers senaste prognoser. Redan före pandemin angav många företag att en av de största orsakerna till att de inte kunde växa var att de inte hittade kunnande på vissa områden. Nu har problemet exploderat.
I sitt jobb på Danske Bank kommer Schauman att få bekanta sig på nära håll med modell som hon ser som en bra lösning till problemet med mismatchning: flexicurity.
– Principen i den danska flexicurity-modellen är att det är väldigt lätt att ge sparken åt människor, men det här kombineras med ett högt socialskydd i början av arbetslösheten. Mycket resurser sätts på att hitta ett nytt jobb åt de arbetslösa till exempel genom skolningar. Det är ett dyrt system, men samtidigt ett bra sätt att göra arbetslöshetsperioderna så korta som möjligt.
Schauman skulle gärna se att man också i Finland tog ännu större steg mot ett liknande system än vad man hittills gjort.
– Finland har som en nation med en tradition av mycket hård industri förstås en annorlunda ekonomisk struktur jämfört med Danmark där till exempel design och läkemedelsindustrin är stora. Men båda har i likhet med de andra nordiska länderna en liknande värdegrund med starkt välfärdstänk.
Schauman till studenterna: Försök hitta det som ni brinner för
Schauman började i tiderna på Hanken för att hon ville studera nationalekonomi på en liten institution.
– Jag hade varit i utbyte i USA i gymnasiet och ville inte åka utomlands direkt efter det för att studera. Jag ville studera i Helsingfors och Hanken kändes tryggast och på många sätt bäst av de tre alternativen som det fanns att välja bland. Institutionen jag valde visade sig vara bättre än vad jag ens vågat drömma om.
Åt alla som studerar på Hanken i dag hälsar Schauman att det lönar sig att försöka hitta det man älskar.
– Försök hitta er passion – det som får er att jobba utan att få betalt för det för man ska jobba så otroligt länge med det som man sedan jobbar med. Det är bra att ha en utbildning som redan i sig sporrar en och ger en inre glöd.