Hankens språkprov i svenska

Här hittar du information om Hankens språkprov i svenska.

Språkprovet är avsett för dem som inte på annat sätt kan visa upp tillräckliga kunskaper i svenska för studier vid Hanken.

Språkprov (datum publiceras senare)

Du anmäler dig till provet i samband med ansökan i Studieinfo.fi-portalen* och observera anmälan är bindande. Samtidigt ska du också välja på vilken ort du vill skriva provet; Helsingfors eller Vasa.

I Helsingfors äger provet rum på Hanken på Arkadiagatan 22 och i Vasa på Hanken på Biblioteksgatan 16.

*Om du tänker söka till Hanken via överflyttning i maj och vill avlägga språkprovet i april, hör då av dig till ansokan@hanken.fi senast inom mars månad.

Den som i samband med ansökan anmält sig till språkprovet kommer att få ett personligt meddelande med närmare detaljer om provplatsen samt säkerhetsanvisningar några dagar innan provet. Räkna med att vara på plats i god tid innan provet börjar.  

För att få reda andra praktikaliteter kring provet, se flikarna nedan.

Provet består oftast av skriftliga uppgifter (textförståelse, textproduktion och grammatikövningar) samt en hörförståelse, men upplägget kan variera från år till år.

I provet ingår uppgifter där du ska lyssna, läsa och skriva på svenska. I provet ingår också grammatikövningar som testar dig i grundläggande svensk grammatik såsom prepositioner, pronomen, böjning och ordföljd.

Kom ihåg att öva inför språkprovet, exempelvis genom att lyssna på svenskspråkig radio, podcasts, se på svenskspråkiga filmer, samt läsa svenskspråkiga nyheter och artiklar.   

Här hittar du två exempel på uppgifter som kan ingå i språkprovet:

Ta med dig följande till språkprovet:

  • egen penna och gummi, och
  • ett bildförsett identitetsbevis (pass, körkort, ID-kort eller bildförsett FPA-kort).
  • Frivilligt att ta med: vattenflaska och litet mellanmål i genomskinlig förpackning samt nödvändiga mediciner.

Du som deltar i språkprovet kan ansöka om individuella arrangemang med hänsyn till en funktionsvariation, sjukdom eller motsvarande skäl. Om du har lässvårigheter kan du exempelvis bli beviljad förlängd provtid.

I ansökan ska det framgå vilka individuella arrangemang du ansöker om och varför.

Bifoga ett utlåtande från en läkare eller annan sakkunnig om funktionsvariationens eller sjukdomens art, samt den sakkunnigas rekommendation för individuella arrangemang till ansökan. Som intyg godkänner vi även ett beslut från studentexamensnämnden.

Lämna in ansökan om individuella arrangemang via denna e-blankett. Om du av någon orsak inte kan fylla i blanketten ska du kontakta ansokan@hanken.fi. Blanketten uppfyller inte helt och hållet de kritiska tillgänglighetskraven. Kontakta ansokan@hanken.fi så fort som möjligt om du behöver blanketten i ett annat format.

Vi beaktar undantagsvis ansökningar som kommer in efter deadlinen för ansökan om individuella arrangemang om orsaken till det individuella arrangemanget kommit till kännedom först efter deadlinen.

Vi skickar ut ett meddelande om resultatet från språkprovet i mitten av maj till den e-post du uppgett i din ansökan.  

Om du har valt att intyga dina språkkunskaper i svenska med Hankens språkprov måste du bli godkänd i språkprovet för att kunna delta i den fortsatta urvalsprocessen. Du som söker till kandidatutbildningen ska uppnå nivå B2 på CEFR-skalan, medan du som söker till magisternivån ska uppnå nivå C1. Resultatet från språkprovet är i kraft i 5 år.

Om du anser dig ha blivit felbedömd har du rätt att ansöka om ändring av resultatet i provet. Du hittar anvisningar för hur du lämnar en ansökan om ändring här.