Överflyttande studerande

På denna sida finns information till dig som redan tagit emot en studieplats vid en finländsk högskola och vill flytta över din studierätt till Hanken. Infon gäller antagningen 2024.

Överflyttande studerande är sökande som redan har en studierätt vid en annan finländsk högskola och som på basis av den ansöker om överflyttning till Hanken. Du kan ansöka via både den gemensamma antagningen (genom urvalsprov eller betygsantagning) och överflyttning. Kom då ihåg att lämna in två olika ansökningar i Studieinfo.fi.

Obs! Om du redan har en studieplats på Hanken men vill studera på den andra orten (Helsingfors eller Vasa) ska du inte ansöka om överflyttning, utan ansöka in på nytt via den vanliga antagningen. 

Ansökningstiden publiceras senare i september. Du lämnar in din ansökan via Studieinfo.fi Opens in new window -portalen.

Antagningskrav då du ansöker via överflyttning

  1. Du har en studierätt för både lägre och högre högskoleexamen vid en annan finländsk högskola än Hanken.
  2. Innan ansökningstidens utgång, och under högst din tredje närvarotermin, har du avlagt minst 40 studiepoäng av vilka:
    • minst 24 studiepoäng i ekonomiska vetenskaper och
    • minst 8 studiepoäng i matematisklogiska ämnen (exempelvis (vid Hanken) statistik, finansiell ekonomi, nationalekonomi och redovisning) med minst vitsordet god eller 3 (på skalan 1–5) i samtliga kurser (inte medeltal).
    • Kurserna ska finnas registrerade och utskrivna på det officiella studieutdrag som du lämnar in i din ansökan inom deadlinen för kompletterande av bilagor.
    • Studierna ska vara avlagda inom de tre senaste läsåren, dock ändå under högst 3 närvaroterminer (1.5 år) (inkluderande läsåret under ansökningstidpunkten, det vill säga att kurserna ska vara avlagda senast den 16.5.2025).
  3. Språkkrav i svenska, som du kan läsa mer om här. (Hankens språkprov ordnas i april – mejla ansokan@hanken.fi senast inom mars ifall du vill delta i provet inför denna ansökan.)

Alla sökande blir rangordnade enligt antal studiepoäng i ekonomiska vetenskaper och i andra hand enligt medeltal i studierna i ekonomiska vetenskaper.  

Om vi beviljar dig överflyttning blir din tidigare studierätt avslutad och din studietid är då den tid som du hade kvar på basis av den ursprungliga studierätten.

Vi antar överflyttande studerande en gång per år på våren och studierätten börjar alltid 1.8. Den rekommenderade ansökningstiden är första studieårets vår* (alltså du har studerat en hösttermin på din högskola och på vårterminen ansöker du om överflyttning).

*Om du varit frånvaroanmäld en eller två terminer kan du ansöka om överflyttning under våren på ditt andra studieår.

Obs!

Hanken beviljar inga studierätter för enbart lägre högskoleexamen, varvid också den studierätt på basis av vilken man ansöker om överflyttning täcka både lägre och högre högskoleexamen – du kan alltså inte ansöka om överflyttning på basis av en studieplats vid en yrkeshögskola (yrkeshögskolor beviljar endast studierätter för lägre högskoleexamina). Du som blir antagen via överflyttning blir antagen till kandidatnivån och får en studierätt för kandidat- och magisterstudier, på svenska.

Vi antar maximalt fem studerande per studieort via detta antagningsförfarande. Det går att söka endera till Hanken i Vasa eller Hanken i Helsingfors via överflyttning.