GPA eller GMAT/GRE

På denna sida hittar du information om GPA-kravet och lämplighetstest för doktorsutbildningen.

Du som söker till doktorsutbildningen ska påvisa din allmänna akademiska fallenhet, och detta går att göra på två olika sätt: 

  1. genom en magisterexamen eller högre från ett EU/EEA-land (eller Hankens partneruniversitet) med ett GPA på minst B, eller 
  2. ett giltigt GMAT- eller GRE-test

Om du inte uppfyller någondera kraven kan du tyvärr inte bli antagen till doktorsutbildningen. Läs mer om de två alternativen nedan. 

1. Ansökan på basis av GPA

Om du ansöker baserat på en examen som avlagts inom EU/EEA eller vid ett av Hankens partneruniversitet ska examen uppfylla följande krav: 

  • Medeltalet, GPA, för examen är minst B (US Grading Scale), 3.0 (finländsk betygsskala), "good" eller motsvarande. 
    • Du kan kontrollera om ditt GPA är tillräckligt högt med hjälp av WES World Education Systems konverteringssida
    • Beräkna och anteckna ditt GPA i ansökan med hänvisning till betygsskalan i din examens Diploma Supplement. Bifoga elektroniska kopior av dina officiella studieutdrag till din ansökan. 
    • Om du inte bifogar ett officiellt intyg av vilket ditt GPA tydligt framgår kommer Hanken verifiera att ditt beräknade GPA stämmer. Hanken förbehåller sig rätten att kontrollräkna och tolka ditt GPA. 
  • Om du inte ännu utexaminerats då du ansöker ska du räkna ditt GPA baserat på kurserna i det studieutdrag du lämnat in och, om möjligt, bifoga ett officiellt dokument där ditt GPA står tydligt skrivet. 
    • Du ska uppfylla GPA-kravet både då du ansöker och då du blir utexaminerad. 

Har du en examen avlagd i Storbritannien?
Observera att Storbritannien inte är ett EU/EEA-land. Därmed (såvida du inte fått din examen från ett partneruniversitet) är det inte möjligt att uppfylla fallenhetskravet med en examen från Storbritannien, även om examen är avlagd under landets medlemskapsperiod. 

 

2. Ansökan på basis av GMAT eller GRE-test 

Du som inte har någon examen från ett EU/EEA-land eller ett partneruniversitet, eller som har ett för lågt GPA, kan i stället avlägga ett GMAT- eller GRE-test. Ditt GMAT eller GRE-test ska uppnå följande minimumkrav:

  • GMAT med minst 600 poäng i GMAT™ Exam or GMAT™ Online exam, eller
  • GRE med minst 158 poäng in delen "Quantitative section" i GRE™ Exam or GRE® General Test at home.

GMAT (Graduate Management Admission Test) eller GRE (Revised) General Test (Graduate Record Examination) är tester avsedda att mäta ekonomistuderandes förmåga att klara av utmanande utbildningsprogram. Testerna utvärderar muntliga, kvantitativa och analytiska förmågor. Hanken godkänner även onlineversionerna GMAT™ Online Exam och GRE® General Test At Home. I Finland arrangerar Fulbright Center GRE-testet och SwanIT Oy (LGF) arrangerar GMAT-testet.

Det sista datumet för att avlägga GMAT/GRE-testet är samma datum som deadline för att lämna in ansökan. Ett testresultat är giltigt i fem år. 

Du ska skicka ditt officiella testresultat direkt till Hanken från testarrangören före ansökningstidens utgång. Bifoga gärna också ett inofficiellt testresultat till din ansökan och ange datumet för när du avlagt testet, eller det datum då du kommer att avlägga testet förutsatt att det är före ansökningstidens utgång. 

Ange följande koder för att få testresultatet skickat direkt till Hanken: 

GMAT: NRC-QZ-38
GRE: 8433

Indikativa resultat

Hanken har fastställt indikativa gränser som för GMAT är 600 och för GRE 158 i den kvantitativa delen av testet.

Tröskelvärdet är inte en explicit gräns. En sökande som uppvisar betydande styrkor i andra delar av sin ansökan kan beaktas även om den studerande underskrider tröskelvärdet. 

Testen innehåller olika delar och endast vissa av dem räknas in i den totala poängsumman. Observera att Hanken ändå beaktar det totala resultatet av testet och tar hänsyn till alla de olika delarna, även de skrivdelar som faller utanför poängsumman. Skrivdelarna poängsätts separat och både poängen och essäsvaret syns på det officiella testresultatet.