| 01.10.2024

Språkambassadör Juho Rasa: ”Det är en fördel att kunna svenska, oavsett vad du arbetar med”

Hankensudenten Juho Rasa står i Hankens korridor
Ungefär en fjärdedel av dem som studerar på Hanken är finskspråkiga. Juho Rasa är en av dem och han har en hälsning till alla finskspråkiga som överväger att börja studera på svenska: ”Ni kommer att tacka er själva. Jag har gjort det redan många gånger.”

Rasa växte upp i en finskspråkig familj i Tavastkyro, en liten kommun i Birkaland. I högstadiet var han varken intresserad av svenska språket eller av skolan i största allmänhet men i gymnasiet vaknade intresset för båda och han insåg fördelarna med att lära sig svenska.

– Jag skrev laudatur i svenska i studentexamen. Många finskspråkiga som får veta det tänker automatiskt att det då kanske inte är deras grej att studera på svenska. Men det stämmer inte alls. Din svenska behöver inte alls vara perfekt för att kunna börja studera på svenska. Det hjälper förstås om du har en bra bas men det är absolut inget krav.

Rasa som ville lära sig flytande svenska började studera nationalekonomi på Hanken hösten 2019.

– Jag ska vara helt ärlig: de första sex månaderna var ganska utmanande eftersom det tog en tid att lära sig språket men efter det kände jag mig nästan som pånyttfödd. Orsaken var att jag bestämde mig för att börja prata svenska utan att bry mig ifall jag säger fel. Efter det gjorde jag stora framsteg med språket. Folk bryr sig inte, de förstår ju det viktigaste. Våga göra misstag!

Språk öppnar dörrar

Rasa har redan nu många gånger haft konkret nytta av att kunna svenska. Bland annat under sina praktikperioder i Stockholm, Tyskland och Frankrike.

–  När man kan svenska är det också lättare att lära sig andra språk. Jag har haft enorm nytta av att kunna svenska då jag läst tyska på Hanken. Min praktik i Frankrike fick jag eftersom det var en tysk firma som ville expandera till Norden. Om du kan svenska eller vilket språk som helst har du fler möjligheter oavsett var i världen du är.

Rasa påpekar att det går att studera mycket annat än ekonomi på svenska i Finland, exempelvis juridik och psykologi.
 
– Min hälsning till alla finskspråkiga är: om ni vill utmana er själva och testa på något nytt så välj en svenskspråkig skola. Ni kommer att tacka er själva. Jag har gjort det redan många gånger.

Enligt Rasa är det bästa med Hanken att skolan är internationell och öppen. Han lyfter särskilt fram att det är obligatoriskt att åka på utbyte eller praktik utomlands.

Besökt över 200 svensklektioner

Rasa upplever språkfrågan som så viktig att han valde att bli språkambassadör år 2021. Språkambassadörerna är en organisation vars viktigaste mål är att uppmuntra finska elever att lära sig svenska. Rasa, som är organisationens mest aktiva ambassadör, har hittills besökt över 200 svensklektioner runt om i landet. Han berättar att bemötandet i skolorna har varit väldigt positivt och att det är lättare att få publiken uppmärksam då han själv kommer från en helt finsk kultur.

– Jag har varit så långt norrut som Kajana. Det kan förstås vara svårare att försöka övertyga elever i skolor i östra eller norra Finland att lära sig svenska. Under alla besök konstaterar jag att även om jag inte vet vad de ska göra i framtiden så vet jag att det kommer att vara en fördel för dem att kunna svenska. Oavsett vad de arbetar med.

Text: Jessica Gustafsson
Foto: Gustaf Hafström

Lue artikkeli suomeksi:
Kielilähettiläs Juho Rasa: ”Ruotsin kielen osaamisesta on etua riippumatta siitä, mitä tekee”