| 02.09.2024

Inskriptionen 2024: ”En investering i Finlands universitet är en investering i landets framtid”

Studenter och rektor på scenen i Hankens festsal
– Trots att Finland flera år i rad har utsetts till ”världens lyckligaste land” står vårt land inför ett antal utmaningar. En av dessa utmaningar är hur vi ska anpassa oss till demografiska förändringar, i synnerhet till den åldrande befolkningen, konstaterade rektor Ingmar Björkman på Hankens inskription 2 september 2024.

Det enskilt största projektet på Hanken under det senaste akademiska året har varit utvecklingen av högskolans nya långsiktiga strategi För ett internationellt Finland och en hållbar värld. Andelen av befolkningen som är i arbetsför ålder minskar och Finland behöver locka ett stort antal internationella talanger till landet för att kunna bevara dagens välfärdsmodell. Hanken har satt som mål att mer än fördubbla antalet utländska examensstuderande under de kommande fyra åren. 

– Hanken kommer att fortsätta att utveckla sin portfölj av utbildningsprogram under de kommande åren men fokuset kommer delvis att flyttas till att integrera våra internationella studenter i Hankengemenskapen och i Finland. En central del av detta kommer att vara praktikplatser i Finland i samarbete med våra alumner och partners, sade Björkman.

– Vi hoppas också innerligt att den negativa diskursen om invandring på vissa håll i landet kommer att upphöra. Vi uppmanar vår regering att arbeta för att effektivisera processen för att få visum för att studera i Finland och att Finland automatiskt beviljar uppehållstillstånd till dem som utexamineras från högskolesektorn.

Björkman påpekade att det också är centralt för Hanken att fortsättningsvis utexaminera svensktalande ekonomer med internationell erfarenhet.

– Medan antalet studenter som åker på utbyte och får internationell erfarenhet har sjunkit drastiskt vid andra universitet i Finland, är vi stolta över att vi har integrerat internationell erfarenhet som en del av vårt studieprogram.

Hållbarhet är ett genomgående tema som formar all Hankens verksamhet, inklusive undervisning, forskning och stödfunktioner. Hanken erbjuder ett omfattande utbud av kurser med fokus på hållbarhet och socialt ansvar för examensstudenter vid Hanken, för studenter vid andra universitet i Finland och för representanter från affärslivet som är intresserade av att uppdatera sin kunskap.

– Vårt mål är att varje student ska ha de verktyg, den kunskap och det tankesätt som krävs för att driva hållbara affärsmetoder för en hållbar värld.

Björkman konstaterade också att trots att antagningen till Hanken har ökat kan tyvärr inte det samma sägas om finansieringen. Mellan 2010 och 2023 minskade statens finansiering per magisterexamen i Finland med 34 procent när inflationen beaktas. Medan universiteten förväntas ytterligare öka antalet utexaminerade magistrar finns det få tecken på utökad grundfinansiering till landets universitet. 

– Ett viktigt budskap som jag vill rikta till statsmakten är därför att en del av den mycket välkomna statliga finansieringen av forskning, utveckling och innovation i landet bör riktas till att öka universitetens grundfinansiering. En investering i Finlands universitet är en investering i landets framtid.

Under inskriptionen framförde även Hankens styrelseordförande Christoph Vitzthum och Studentkårens ordförande Sofie Eriksson sina hälsningar. Dessutom uppmärksammades mottagarna av Hankenalumnen Stefan Larssons "Dare to Dream" – stipendium, Anna Hägerström och Aileen Ahlskog. Hanken inledde denna höst sitt 116:e läsår i Helsingfors och sitt 45:e läsår i Vasa.