| 02.09.2024

Innovativa lösningar från olagliga företag kan utnyttjas även i samhället

Vad motiverar innovatörer som verkar inom den informella ekonomin, och varför fortsätter de att driva olagliga företag? Ny forskning avslöjar den roll som kontexter och entreprenörers erfarenheter spelar i deras beslut att driva olagliga företag.

I sin doktorsavhandling undersöker Moses Osofero vad som motiverar entreprenörer som bildar informella företag och hur de motiverar att de fortsätter att driva sådana företag.

- Jag upptäckte att utformningen och genomförandet av politiken i samhället samt individuella upplevda erfarenheter, såsom motgångar, spelar en avgörande roll när dessa entreprenörer bestämmer sig för att stanna kvar inom den informella ekonomin, säger Osofero.  

Forskningen om den informella ekonomin har till stor del fokuserat på att mäta dess storlek och inverkan på den vanliga, formella ekonomin. Den har också huvudsakligen uppfattats som negativ med insatser som har varit mest inriktade på straffåtgärder mot dess aktörer.

- Min forskning visar att det finns många olika innovativa lösningar som kommer från den informella ekonomin. En sådan lösning är kryptovalutor som utvecklades som valuta för illegal verksamhet innan de blev intressanta också för den allmänna handeln. En annan är hur arbetslösa ungdomar i den oljerika regionen i Nigeria, på grund av motgångar, uppfinner lokaltillverkade raffinaderier för att raffinera stulen råolja och sälja de färdiga produkterna både lokalt och internationellt, säger Osofero.

Dessa innovativa lösningar och många fler som växer fram ur den informella ekonomin kan bara utnyttjas när regeringar och beslutsfattare börjar försöka förstå aktörerna inom den informella ekonomin och vad som driver dem.

- En förändring av vårt förhållningssätt till den informella ekonomin och större satsningar på att förstå motiven hos aktörerna inom den informella ekonomin, skulle kunna ge ett nytt perspektiv som kan leda till en effektivare utformning av politiken och göra oss mer öppna för att utforska de innovativa ekonomiska lösningar som växer fram ur den så illa omtyckta informella ekonomin, sammanfattar Osofero.

Du kan läsa hela avhandlingen här: Understanding Enterpreneurship in the Informal Economy : Theories, Justifications and Motivations

Moses Osofero disputerar på sin avhandling den 5 september kl. 12.00 på Svenska handelshögskolan, Arkadiagatan 22, Helsingfors.
Man kan delta i disputationen på plats eller via videokonferens.
Man kommer till videokonferensen via länken: https://go.hanken.fi/defence-osofero

Mer information:
Moses Osofero
E-post: moses.osofero@hanken.fi

Opponent: Manuel Hess, Grenoble Ecole de Management
Kustos: Joakim Wincent