| 11.10.2024

Innovativ kvantalgoritm vann hackaton-evenemang på Hanken

The hackathon participants at Hanken
En kvantbaserad optimeringsalgoritm med fokus på logistikindustrin är årets vinnare av Sustainable Finance in the Quantum Era Hackathon som arrangerades på Hanken i början av oktober. Resultaten visar att algoritmen löser problem både effektivt och snabbt.

Det vinnande laget bestod av Anh Nguyen, Matti Sarjala och Tuomas Sorakivi. Anh Nguyen, som är doktorand vid institutionen för finansiell ekonomi på Hanken, förklarar att algoritmen testades på både IQM- och IBM-kvantdatorer och resultaten jämfördes mot klassiska datorsystem.

– Vi testade algoritmen inom olika branscher, från flygande robotar som levererar matvaror till finanssektorn. Målet är bland annat att hitta sätt att förbättra företagens finansiella verksamhet och minska koldioxidutsläppen, berättar Anh Nguyen.

Nästa steg för teamet är att presentera sin idé för riskkapitalfonder i huvudstadsregionen.

Matti Sarjala och Anh Nguyen.
Matti Sarjala och Anh Nguyen vann tillsammans med Tuomas Sorakivi ett hackaton-evenemang på Hanken.

Anh Nguyen var den första doktoranden att tävla i hackaton-evenemanget, och hon uppmuntrar sina doktorandkollegor att delta.

– Det var väldigt spännande att arbeta intensivt med nya människor och lösa problem på kort tid. Som forskare strävar jag efter att använda de senaste forskningsteknologierna inom finansbranschen. Det här evenemanget gav mig en fin möjlighet att använda kvantdatorer, något jag inte annars skulle ha tillgång till eftersom jag inte är i branschen. Vi måste vara öppna för nya idéer eftersom kvantteknologi troligen blir nästa stora innovationsvåg efter AI.

Deltagarna i hackaton-evenemanget uppmanades att utforska hur alternativa data, kvantdatorer och AI kan samverka för att förändra beslutsfattandet inom finanssektorn. Sju lag tävlade i evenemanget under helgen 3–5 oktober kring teman som grön omställning, uträkning av koldioxidavtryck, ESG-lösningar och tillämpningar av kvantberäkning. Läs mer om evenemanget här (på engelska): Sustainable Finance in the Quantum Era Hackathon.

Text: Jessica Gustafsson 
Foto: Aleksi Leskinen