| 23.10.2024

Hanken lanserar Finlands första ettåriga magisterprogram i samarbete med Handelshögskolan vid Umeå universitet

Studenter som är på väg ut ur Hankenbyggnaden i Vasa.
Ett nytt ettårigt magisterprogram i hållbarhetsrapportering och finansiell analys inleds som ett samarbete mellan Svenska handelshögskolan i Vasa och Handelshögskolan vid Umeå universitet. Programmet är det första ettåriga magisterprogrammet på universitetsnivå i Finland.

– Vårt mål är att tillsammans med Umeå universitet erbjuda ett högklassiskt, intensivt magisterprogram inom ett mycket viktigt område där det i dag finns en stor brist på kompetens, säger Hankens rektor Ingmar Björkman. 

– Det är glädjande att vi tillsammans med Svenska handelshögskolan i Vasa kan erbjuda detta nya program. Programmet ger en bred utbildning som täcker både redovisning och finansiering och har en tydlig hållbarhetsprofil, säger Mats Bergman, rektor för Handelshögskolan vid Umeå universitet. 

– Det finns ett ökande behov av professionella som kan hantera de globala utmaningarna och kraven som gäller finansiell rapportering och ESG. Det nya magisterprogrammet svarar på detta behov, säger Dennis Sundvik, biträdande professor i redovisning på Hanken. 

Magisterprogrammet i hållbarhetsrapportering och finansiell analys (Master’s Programme in Sustainability Reporting and Financial Analysis), omfattar 60 studiepoäng och har totalt 60 platser. Det är frågan om ett dubbelexamenprogram på engelska där studenterna får examen från båda universiteten.    

– Studierna avläggs med närundervisning under ett läsår, så att den första terminen går i Umeå och den senare i Vasa. Under höstterminen i Umeå avläggs 30 studiepoäng inom finansiell analys och riskhantering. Under vårterminen i Vasa avläggs 15 studiepoäng inom hållbar finansiering och ESG-analys samt ett lärdomsprov (thesis project) som ger 15 studiepoäng, berättar Jesper Haga, biträdande professor i finansiell ekonomi på Hanken. 

Ansökan till programmet är nu öppen. Mer information finns här (på engelska): 
Master’s Double Degree Programme in Sustainability Reporting and Financial Analysis