| 02.12.2024

Ny forskning visar att EU:s stödpolitik för handel med utsläppsrätter bör omprövas

Doktorsdisputation Maria Wang
Finland har infört ett subventionssystem för att kompensera industriproducenter för de indirekta kostnaderna för EU:s utsläppshandelssystem. Maria Wang påvisar i sin avhandling att stödet inte har utformats på bästa sätt. Mottagarna är främst stora företag som inte drabbas av de ökade elkostnader som utsläppshandeln medför.

I sin doktorsavhandling undersöker Maria Wang de ekonomiska effekterna av EU:s system för utsläppshandel (EU ETS) och de kompensationsstöd som införts för att kompensera för utsläppshandelns kostnader.

För att minska risken för koldioxidläckage har flera EU-länder infört ett kompensationsstöd för de indirekta kostnaderna för utsläppshandeln. Stödet ska täcka kostnaderna för höjda elkostnader för produktionsanläggningar. Finland är ett av tio länder som infört detta system. Wang har forskat i stödets effektivitet inom den finska industrin under 2016-2019 och hennes forskningsresultat visar att stödmottagarnas konkurrenskraft inte förbättrats.

- De flesta stödmottagare är stora företag som inte nödvändigtvis drabbats av ökade större elkostnader på grund av EU ETS. Vissa till och med producerar och säljer sin egen el, säger Wang.

Enligt Wang väcks frågan om det här kompensationsstödet alls är till nytta.

- Subventionen är välmenad, men utformningen är inte den bästa när det gäller urvalet av mottagare, förklarar Wang. Mina resultat tyder på att beslutsfattare behöver ompröva hur det här stödet tillämpas för att försäkra sig om att man har nytta av det – ifall det överhuvudtaget är nödvändigt, förklarar Wang.

EU:s system för utsläppshandel (EU ETS) definierar en utsläppsgräns för flera branscher med höga utsläpp, till exempel industrin och flygtrafiken, men tillåter företag att handla med utsläppsrätter. För att mildra den negativa effekten på producenterna, har EU infört kompensationsstödet. Stödet har motiverats med att kostnaderna för utsläppshandeln kan försämra EU:s konkurrenskraft och leda till koldioxidläckage, det vill säga att företag flyttar sin verksamhet till regioner med lägre miljökrav.

Även om koldioxidläckage inte har varit ett stort problem i EU enligt Wang, finns det tecken på att vissa företag kan komma att flytta sina produktionsanläggningar på grund av kostnaderna för utsläppshandeln.

- Koldioxidläckage är fortfarande ett problem, särskilt eftersom systemet kommer att stramas åt. De totala utsläppen i EU har dock minskat och konkurrenskraften har inte påverkats nämnvärt av handeln med utsläppsrätter, säger Wang.

Du kan läsa hela avhandlingen online:
Essays on the competitiveness impacts of environmental and industrial policies

Maria Wang disputerar på sin avhandling den 5 december kl. 12.00 på Svenska handelshögskolan, Arkadiagatan 22, Helsingfors.
Disputationen kommer att hållas som en hybrid. Deltagarna kan närvara på plats eller via videokonferens, via denna Teams-länk:  https://go.hanken.fi/defence-wang

Opponent: Professor Jurate Jaraite-Kazukauske, University of Vilnius
Kustos: Professor Rune Stenbacka, Svenska handelshögskolan