Ny plattform ska främja hållbara lösningar inom humanitärt arbete
Lanseringen är en del av projektet Waste in Humanitarian Operations: Reduction and Minimization (WORM), som är ett samarbete mellan 16 europeiska och internationella aktörer. Projektet samordnas av Svenska handelshögskolans HUMLOG-institut. WORM-projektets viktigaste målsättning är att minska miljöpåverkan från humanitära operationer.
Den nya plattformen heter The Biobased Solutions Catalogue och drivs av det nederländska sociala företaget Solvoz. Plattformen erbjuder en öppen kunskapsportal och katalog samt ett integrerat omfattande marknadsbedömningsverktyg som är särskilt utformat för att stödja humanitära organisationer, hälso- och sjukvårdspersonal och hållbarhetsexperter.
Initiativet ger centrala intressenter en transparent och kunskapsdriven plattform för biobaserade produkter och alternativ. På plattformen kan tillverkare och leverantörer över hela världen kostnadsfritt visa upp sina biobaserade lösningar och alternativ, vilket förbättrar tillgången till hållbara alternativ och innovationer.
Portalen fokuserar till en början på fem högprioriterade produktgrupper: personlig skyddsutrustning som handskar, rockar och stövlar, sprutor och nålar, behållare för vassa föremål, liksäckar och tillfälliga behållare för vatten/slam. I och med att plattformen utvecklas kommer ytterligare produktkategorier att läggas till.
Globalt sett använder den humanitära sektorn och hälsosektorn miljarder engångsprodukter som handskar, sprutor och skyddsutrustning, vilket bidrar till en betydande avfallsbörda, särskilt i låg- och medelinkomstländer. Till exempel användes enbart under 2020 uppskattningsvis 129 miljarder munskydd och 65 miljarder handskar över hela världen, vilket bidrog till plastavfallskrisen.
Hållbara upphandlingsalternativ
Katalogen med biobaserade lösningar fungerar också som ett verktyg för marknadsbedömning som stödför organisationer som söker hållbara upphandlingsalternativ. Den gör det möjligt för användare att genomföra marknadsbedömningar, begära offerter och upphandla via en integrerad elektronisk upphandlingsplattform som är kompatibel med internationella bestämmelser.
– Den här plattformen är ett viktigt steg för att kunna ta itu med miljöpåverkan inom den humanitära sektorn. När vi nu för samman humanitära aktörer, leverantörer och hållbarhetsexperter skapar vi ett utrymme för innovation och samarbete, samtidigt som vi fortsätter att göra sektorn grönare, säger Hankens professor Gyöngyi Kovács, ledare och samordnare för WORM-projektet.
– Öppen tillgång till kunskap är avgörande för att driva innovation inom humanitära sektorn och hälsosektorn. Det finns redan en hel del information och biobaserade lösningar, men de är ofta splittrade och otillgängliga. Med denna plattform skapar vi inte bara transparens utan främjar även partnerskap mellan den offentliga och privata sektorn. Vi vill att den privata sektorn aktivt ska visa upp sina biobaserade alternativ, så att humanitära aktörer och hälsoaktörer kan fatta välgrundade beslut. Genom att dela produkternas specifikationer och krav kan vi också stärka den lokala tillverkningskapaciteten, hjälpa till att bygga hållbara leveranskedjor och främja hållbar utveckling på lokal nivå, tillägger Claire Barnhoorn, vd för Solvoz.