Joosua Virtanen: ”ASLA-Fulbright-stipendierna har en dörröppnande effekt för din framtida karriär”
- Jag har alltid haft ambitioner att studera utomlands för att lära mig av de bästa och ta intryck av andra kulturer. Inom den akademiska miljön finns några av världens bästa universitet och forskare i USA, så när en samarbetsmöjlighet med några UC Berkeley-professorer och doktorander dök upp, ville jag ta chansen, säger Virtanen.
Virtanen deltar i ett projekt som utforskar hur olika personlighetstyper är relaterade till att starta och utveckla företag. Inom ramen för ett annat projekt kommer han att studera hållbara innovationer.
- Som forskare i början av karriären tycker jag det bästa med Fulbright-stipendier är att de har en dörröppnande effekt både inom forskning och för den framtida karriären. Förutom ekonomiskt stöd får man dessutom tillgång till nätverket av Fulbright-alumner och omfattande hjälp före, under och efter utbytet, påpekar Virtanen.
Fulbright-stipendiater fungerar också som ambassadörer för sitt hemland, både vetenskapligt och kulturellt. Man uppmuntras att skapa nya kontakter, diskutera samarbetsmöjligheter, föra fram Finland och finländsk kultur, samt bjuda in nya kontakter att besöka Finland i framtiden.
Gällande ansökningsprocessen understryker Joosua Virtanen att det viktigaste är att förbereda sig i god tid eftersom det ändå kräver lite ansträngning att få ihop en ansökan. Virtanen hänvisar till stiftelsens webbplats (https://www.fulbright.fi/fi ) för en fullständig lista på krav för olika program, men tre punkter vill han särskilt lyfta upp:
• Till de flesta Fulbright-program måste du bifoga ett inbjudningsbrev från värduniversitetet redan i ansökan. Man behöver verkligen lägga ned tid på att söka potentiella värdar och närma sig dem. Lär känna deras arbete och ge några förslag på samarbete.
• Du bör ha en klar vision om projektet eller syftet med besöket i USA (till exempel forskning i samarbete med någon på värduniversitetet eller kurser som inte finns i Finland). Speciellt i intervjun måste man dessutom kunna övertyga styrelsen om sin lämplighet för ambassadörsrollen. Öva gärna på att hålla ett kort och kärnfullt anförande för någon!
• Rekommendationsbreven spelar en viktig roll. Jag fick ett från min nuvarande handledare, ett från min tidigare handledare och ett från det inbjudande universitetet.
På frågan vad Joosua Virtanen förväntar sig av vistelsen i USA svarar han snabbt:
- För det första hoppas jag utvecklas som forskare vid ett världsklassuniversitet. För det andra, vill jag skapa massor av nya kontakter och förhoppningsvis också få nya vänner för livet. För det tredje ska jag njuta av den kaliforniska kulturen och livsstilen.
Blev du intresserad av att själv ansöka om ASLA-Fulbright-stipendiet? Ansökan är öppen som bäst (deadline 3.10.2023): ASLA-Fulbright Grant Opportunities in the U.S. for Finnish doctoral students, faculty and staff Opens in new window
Text: Marlene Günsberg
Foto: Studio Terho Photography / Fulbright Finland Foundation