Hankendagen: Arjan Erkel överlevde kidnappning av terrorister
Arjan Erkel säger att hans historia är en berättelse om hur vem som helst kan bli tagen gisslan - antingen konkret eller i sitt eget huvud - och hur man efter förtvivlan kommer på fötter igen.
Under sin föreläsning på Hankendagen återgav Erkel sin tid som biståndsarbetare för organisationen Läkare utan gränser, hur han under Tjetjenienkriget tillfångatogs av islamistiska krigare i den ryska delrepubliken Dagestan och hölls gisslan i en pytteliten underjordisk stuga i bergen.
Efter att ha tampats med dödsångest och självömkan, insåg Erkel att han måste försöka påverka sin situation i väntan på hjälp. Han förstod att också kidnapparna var människor med känslor och förhoppningar, och bit för bit började han skapa en relation med dem och förbättrade sin förhandlingsposition efter hand.
I en märklig situation lyckades Erkel skapa en förtrolig atmosfär där parterna hade smeknamn för varandra och firade ramadan och jul tillsammans.
- Trots att mitt liv kunde sluta när som helst, insåg jag att offerrollen inte tog mig någonvart. Genom att visa nyfikenhet mot mina förövare fick jag många fördelar. Jag kunde ha koncentrerat mig på att skuldbelägga kidnapparna, men i stället funderade jag på mitt nästa steg, berättar han.
Förstås hade Arjan Erkel också dåliga dagar. Han kände ilska då hjälpen lät vänta på sig och när han tänkte på sin familj. I sådana situationer hjälpte det att försöka ta ett helikopterperspektiv och tänka strategiskt.
Efter 20 månader blev Erkel till slut befriad, då gömstället utsattes för en räd i april 2004. Att bli fri efter att man förberett sig på att dö fungerade som en rejäl tankeställare – och var startskottet för en ny karriär. Arjan Erkel säger sig vara lyckligt lottad, eftersom han inte känner sig hämndlysten eller bitter på sina förövare.
- Helst skulle jag förstås aldrig ha upplevt kidnappningen, eftersom det också drabbade min familj väldigt hårt. Men nu har jag sett att jag kan stå upp för mig själv och vet hur man hittar möjligheter i situationer som till synes kan vara totalt hopplösa, säger han.
I dagsläget föreläser Erkel för företag och organisationer om hur man går från plan till handling. Han har grundat en stiftelse som hjälper flickor att lösgöra sig från prostitution och är mentor för privatpersoner som vill hitta sin potential.
- Ibland gör rädslan oss lamslagna. Den fryser hjärnan och får oss att gå miste om möjligheter. Därför är stora beslut viktiga: det kan handla om att ta ett avgörande steg mot ett mål, eller släppa taget om något som inte längre fungerar. Många vet egentligen vad de vill, men behöver en knuff för att våga förverkliga det.
Arjan Erkel berättade om sina erfarenheter bland terrorister under Hankendagen den 20 september 2019.
Text: Mikaela Remes
Foto: Niklas Gerkman