Hankens nya uppförandekod betonar jämlikhet, rättvisa och respekt
Enligt uppförandekoden har Hanken nolltolerans för alla former av diskriminering, övergrepp och trakasserier. Det är på allas ansvar att värna om goda relationer både i arbetet och studierna. All verksamhet ska präglas av värderingarna jämlikhet, öppenhet och integritet.
- Jag tycker att det råder en väldigt hänsynsfull kultur på Hanken redan nu men det här är ett sätt att tydliggöra förväntningarna på våra medarbetare, studenter och alla andra som har något att göra med Hanken. Med hjälp av uppförandekoden kan vi tackla eventuella utmaningar på ett ännu ansvarsfullare sätt, förklarar Hankens rektor Karen Spens.
Hon lyfter särskilt fram ordet respektfullhet.
- I den här organisationen tycker och tänker folk väldigt olika, vilket är en styrka, men man måste komma ihåg att respektera varandra.
Elina Stadigh, direktör för universitetsservice, berättar att uppförandekoden har arbetats fram i samarbete med bland annat jurister och Hankens samarbetskommitté. I dokumentet behandlas exempelvis teman som jäv, samhällsansvar och hållbarhet, kommunikation och forskningsetik.
- Idén med uppförandekoden är att ha ett dokument att hänvisa till om det blir problem. Det kan gälla allt från hur vi använder Hankens medel till hur vi bemöter varandra per e-post.
Senare i vår kompletteras uppförandekoden med en processbeskrivning om hur Hanken ska ta itu med eventuella överträdelser.
Ur uppförandekoden:
Hanken ska vara en trygg arbetsplats där
- högskolans personal och studenter ska kunna arbeta i förhållanden som inte är skadliga för den fysiska och psykiska hälsan
- Hankens arbetsmiljö är trivsam och
- vi medvetet strävar efter att förebygga och bearbeta konflikter.