| 10.11.2021

Nytt affärsnätverk – FIKSA – ska stärka gemenskapen bland svenskspråkiga finländare i Stockholm

Stockholm
Tusentals svenskspråkiga finländare är aktiva i Stockholms affärsliv. Många av dem vet ändå inte om varandra trots att goda kontakter i denna gemenskap skulle göra det lättare att klara sig i den hårda konkurrensen och stöda finländska företag att etablera sig i staden. Det här är något som man nu vill ändra på genom affärsnätverket FIKSA – Finländska Kontakter I Stockholms Affärsliv.

Initiativtagaren till nätverket är Jan Sten, direktör för Hanken Business Lab i Vasa.

Det finns en stor potential bland de svenskspråkiga finländarna i Stockholm som för närvarande inte utnyttjas fullt ut. Det här är också en grupp som hela tiden växer – hundratals finländare flyttar till Stockholm årligen.

Enligt Sten kännetecknas den finländska populationen i Stockholm av att den bildar grupperingar kring branscher, studiebakgrund samt kanske vilken region som man kommit från i Finland.

Kontakterna mellan de här grupperingarna är inte så täta och det här är något som vi hoppas att FIKSA ska råda bot på.

Sten har talat med närmare 40 svenskspråkiga finländare i Stockholms affärsliv som bekräftat att ett nätverk som FIKSA lockar. Han kommer också att besöka Stockholm före årsskiftet för att träffa potentiella samarbetsparter.

FIKSA är öppet för alla finländare som talar svenska och som är verksamma inom affärslivet i Stockholm. De som vill delta i nätverket kan ansluta sig till det via FIKSA-gruppen på LinkedIN. Den första träffen planeras att hållas i början av nästa år.

För finländska bolag är svenskspråkiga finländare en enorm resurs – inga är mer lämpade att umgås med svenskar än personer som kan svenska. Och tänk på att Stockholm i många fall endast är en timme bort, konstaterar Sten.

 

Bild: Unsplash