Fem frågor till Hankens nya styrelseordförande Christoph Vitzthum
Vad betyder Hanken för dig?
– För mig betyder Hanken ganska mycket. Jag har själv studerat på Hanken och nu studerar min son där. På Hanken träffade jag många av mina bästa vänner och där fick jag inspiration för en karriär inom näringslivet. Det är inte bara en utbildning utan det blir en del av ens identitet, Hankenandan finns på riktigt. Det är något som oroar mig, att de som har börjat studera under coronatiden inte har fått samma upplevelser.
I vilken riktning vill du utveckla Hanken?
– Jag tycker Hanken har en ganska tydlig strategi men samtidigt skall vi inte heller nöja oss, Hankens målsättningar kunde vara ännu mer ambitiösa. Undervisningen kunde bli ännu bättre och framför allt insikten om att studerandena är våra kunder. Hur de upplever undervisningen och sin tid på Hanken har en inverkan på allting: hur bra personal vi lyckas rekrytera, tänket kring livslångt lärande, hur studerandena vill fortsätta sitt engagemang på Hanken efter att de kommer ut i arbetslivet och så vidare.
– Vi kunde också bli bättre på företagsrelationer. Jag vet att det är svårt då jag suttit på andra sidan av bordet. Båda vill ha ett närmare samarbete men man vet kanske inte riktigt vad man vill få ut av det. Vi behöver kunna artikulera vår ambitionsnivå och jobba tillsammans för ett samarbete som är till nytta för båda. Den internationaliseringsprocess som började för flera år sen är också något att bygga vidare på genom mera samarbete med utländska universitet och högskolor.
Vilka är Hankens styrkor?
– Styrkorna bygger långt på Hankenandan. Hanken är ett tryggt ställe att studera på, med en stödjande atmosfär. Hanken har de finansiella resurserna för att utveckla verksamheten och det akademiska programmet är av mycket hög standard.
Vilka är utmaningarna för Hanken?
– Utmaningarna ligger i den statliga finansieringsmodellen som alla universitet får kämpa med. Det finns också en risk för att vi blir för homogena i vårt tänkesätt. Fastän vi som handelshögskola kan ha ett klarare fokus än ett tvärdisciplinärt universitet kan det finnas en risk att vi vänder blicken för mycket inåt.
Vilka är dina bästa tips till studenter som ska ut i arbetslivet?
– Mitt tips nummer ett är absolut att vara nyfiken på allting som händer i samhället och världen, inom politik, kultur och social utveckling exempelvis. Det är en otrolig styrka att som ung ekonom vara nyfiken och vetgirig med ett bredare perspektiv än de fackområden man jobbar inom. Världen står inför jättestora förändringar och utmaningar. Ju större holistisk förståelse man har för hur världen fungerar, desto bättre utrustad är man.
Text: Jessica Gustafsson
Foto: Fazer