På utbyte i Finland: ”Hanken var mitt förstahandsval”
Luc-Vincent Lauper, Schweiz
– Jag ville åka till Norden på utbyte och Hanken var mitt första val, berättar Luc-Vincent Lauper från Schweiz. Han kom till Finland för att studera kvantitativ finansiering som en del av en magisterexamen vid universitetet i St. Gallen.
Hanken erbjuder de kurser i datavetenskap, business intelligence (det vill säga analys och beslutsstöd) och ekonometri som Lauper letade efter, medan det finländska studiepoängsystemet ger honom den flexibilitet han behöver för att få sin examen.
– Jag gillar hur studenter i Finland duar sina lärare. I Schweiz tilltalar man alltid lärare med titel och efternamn. Det mer informella finländska förhållningssättet underlättar verkligen interaktionen mellan studenter och lärare. En av professorerna här erbjöd mig till och med ett jobb som dataanalytiker på ett startupföretag specialiserat på finansiell teknologi, berättar Lauper.
Under utbytet har Lauper försökt uppleva så mycket möjligt av den finländska kulturen. Han har bland annat rest till Lappland och besökt en av Helsingfors traditionella allmänna bastur.
– Höjdpunkten var nog resan till Lappland. Landskapet, ljuset och snötäcket skiljer sig så mycket från Schweiz. Bastuupplevelsen var också väldigt annorlunda. Det är en mer steril atmosfär om du går till en allmän bastu i mitt hemland. I bastun vi besökte i Helsingfors fanns säkert 50 personer, alla pratade med varandra och drack i omklädningsrummet. Det var en minnesvärd upplevelse.
Charlotte Taglioni, Frankrike
Charlotte Taglioni från Frankrike berättar att hon var förberedd på det finska klimatet efter att ha bott i Kanada, där hon studerar marknadsföring och projektledning för tredje året vid handelshögskolan HEC Montréal.
– Folk har alltid sagt till mig att utbildningssystemet är bra i Finland, så Hanken var ett av mina förstahandsval. Det verkar som att alla som kommer på utbyte till Helsingfors börjar älska det. Studentkårens utbyteskommitté tar verkligen väl hand om oss och organiserar många resor och andra evenemang.
På grund av pandemin har en stor del av föreläsningarna på Hanken varit på distans under vårterminen 2022. Charlotte och de andra utbytesstudenterna har ändå kommit till skolan för att träffas och studera tillsammans.
– En sak som jag verkligen uppskattar med Finland är hur mycket studenterna samarbetar och hjälper varandra. Det har varit så givande att uppleva ett annat utbildningssystem med andra metoder än vad jag är van vid i Kanada.
Yuxuan Liu, Kina
Yuxuan Liu är inne på sitt andra år av ekonomistudier vid Nankai University i Tianjin, en stad med cirka 14 miljoner människor 100 km från Peking. Precis som de övriga utbytesstudenterna tycker hon att den akademiska kulturen och studietakten är mer avslappnad än hemma i Kina.
– Hela atmosfären här är mer lättsam. Finländare är så trevliga och de verkar vara mindre stressade än mina kompisar där hemma. I Kina har jag till exempel 14 kurser per termin, här hade jag bara sju. Arbetsbördan är inte nödvändigtvis lätt på Hanken, men innehållet är uppbyggt på ett sådant sätt att det är roligt att lära sig.
Det är Lius första gång i Europa och när hon kom till Finland i januari hade hon svårt att anpassa sig till klimatet. Men att resa bland annat till Lappland har varit en minnesvärd upplevelse.
– När jag först kom till Finland blev jag förvånad över hur solen gick ner redan klockan 15.00. Det är häpnadsväckande hur det i den här typen av klimat kan snöa ännu i april. Men jag hade turen att se norrsken i Lappland, och jag har också rest till Amsterdam, Bryssel och Stockholm för att få ut det mesta av min tid här.
Tòn Consul Vivar, Spanien
Tòn Consul Vivar kommer från Val d’Aran i de spanska Pyrenéerna och studerar företagsekonomi vid universitetet Pompeu Fabra i Barcelona. Consul Vivar, som är en före detta elitskridskoåkare, flyttade till Kanada som tonåring för att träna. Han valde att komma på utbyte till Hanken för en termin eftersom han ville uppleva vintern igen, denna gång i en nordisk miljö.
– Att studera entreprenörskap och nordiska organisationsmodeller hjälper en att förstå varför nordiska företag är kända för sina arbetssätt. En sak som är jättebra med Finland är att alla pratar engelska. Det här är säkert det enda landet jag besökt där det är så.
Enligt Consul Vivar är det en stor skillnad mellan det akademiska upplägget på Hanken jämfört med vad han är van vid i Barcelona.
– Här på Hanken är det många grupparbeten där man får poäng med vägda medelvärden som står för mer än halva betyget. På min skola gör vi också grupparbeten, men ditt betyg är inte så beroende av andra. Jag tycker också att folk ofta får jättebra betyg på Hanken – på min skola är det nästan omöjligt att få en nia!
Consul Vivar söker nu sommarjobb i Finland och om något lämpligt dyker upp skulle han gärna stanna lite längre i landet.
Text: Andrew Flowers
Foto: Jessica Gustafsson