| 14.03.2022

President Grabar-Kitarović: Fortsätt jobba för jämställdhet och stöd varandra

President Kitarovic´och professor Ehrnrooth
"Sök stöd och var det stöd andra söker efter". Det var ett av karriärråden som Kroatiens förra president, Kolinda Grabar-Kitarović, gav när hon besökte Hanken för att prata om ledarskap.

President Grabar-Kitarović diskuterade med Hankens professor Mats Ehrnrooth om ledarskap, jämställdhet och global säkerhet. Grabar-Kitarović har bred erfarenhet av politik, diplomati och säkerhetsstudier, inte bara som tidigare president utan också som till exempel parlamentsledamot, Kroatiens utrikesminister, ambassadör i USA samt biträdande generalsekreterare i Nato.

Grabar-Kitarović, som var den första kvinnliga presidenten i Kroatien, uppmanade publiken att kämpa för jämställdhet och bana väg för andra.

"Tyvärr kan kvinnor pressas av systemet till att eliminera all form av konkurrens för att avancera i sin egen karriär. Tänk dig till exempel om vi skulle ha en kvinnlig generalsekreterare i FN. Då skulle ingen kvinna utses till biträdande generalsekreterare eftersom ’vi inte kan ha två kvinnor’. Ingen skulle säga så om män.”

Grabar-Kitarović menar att det finns några fördelar med att vara en kvinnlig ledare i en mansdominerad värld. En kvinna kan till exempel lättare bli igenkänd. Men ytligheten är ett reellt problem.

"Titta på hur kvinnliga ledare exponeras i det offentliga. I stället för att fokusera på det vi gör, ligger fokus på vårt utseende och kläder.”

Eftersom Grabar-Kitarović har en så imponerande karriär frågade publiken efter hennes bästa karriärtips.

"Om du inte lyckas med något är det viktigaste att fortsätta, bli inte avskräckt. Fokusera i stället på möjligheterna som ligger framför dig och dröm stort. Jag gillar att citera Liberias tidigare president, Ellen Johnson Sirleaf: om dina drömmar inte skrämmer dig är de inte tillräckligt stora."

För tillfället är president Grabar-Kitarović särskild rådgivare till dekanen vid Zagreb School of Economics and Management. Hon skriver sin doktorsavhandling inom området internationella relationer och säkerhetsstudier om ansvaret att skydda. Med tanke på hennes Nato-bakgrund vände diskussionen också in på kriget i Ukraina – och kvinnligt ledarskap i det sammanhanget.

"Vi beklagar det mänskliga lidandet och vi hoppas och arbetar alla för en diplomatisk lösning på detta krig. Kvinnor måste inkluderas i fredsprocessen. Det finns så mycket större chanser för fredsprocessen att lyckas i så fall.”
 

Text: Jessica Gustafsson