| 03.02.2022

Globalt nätverk som introducerades i Finland av Hankenanställda nominerat till Nobels fredspris

Tre studenter sitter vid en dator och pekar på skärmen
Det globala nätverket Junior Achievement Worldwide har nominerats till Nobels fredspris.
- Det är otroligt fint att företagsamhetens roll för ett bra och fredligt samhälle lyfts fram så här, säger Christina Dahlblom, ordförande för nätverkets finländska förening och Professor of Practice vid Hanken.

Nobelnomineringen motiveras bland annat med nätverkets insats globalt. Fattigdom och arbetslöshet har i århundraden lett till politisk instabilitet, våld och krig. Genom att erbjuda unga på alla kontinenter ekonomiska påverkningsmöjligheter, även under pandemin, främjar nätverket fred.

Verksamheten togs till Finland av tre Hankenanställda: dåvarande professor Guje Sevón, projektledare Bo-Magnus Salenius och forskarstuderande Kim Nordström. 1995 gjordes de första pilotprogrammen i Lovisa högstadium och Loviisan yläaste.

Ung Företagsamhet rf grundades slutligen år 2002 av Hanken tillsammans med Helsingin kauppakorkeakoulu, det vill säga nuvarande Aalto-universitetet, Finlands företagare och Jobs and Society, numera Suomen Uusyrityskeskukset.

Skolans roll central

I Finland erbjuder Ung Företagsamhet program som främjar barns och ungas företagsamhet, arbetslivsfärdigheter och ekonomikunskap, från förskola till högskola. Prioriterade program är Småföretagarna i lågstadiet och Ett år som företagare inom utbildningen på andra stadiet och i vissa högskolor.

Hanken, som fortfarande är medlem i Ung Företagsamhet, har bland annat antagit en studerande tack vare speciella meriter via programmet Ett år som företagare.

Förra året nådde föreningen ut till ungefär 40 procent av de finländska skolorna och målet är att nå 80 procent år 2025.

- Det är jätteviktigt att verksamheten går via skolan eftersom den ska vara jämlik och nå alla, inte bara de mest aktiva. Ofta kan det vara unga med svårigheter inom det akademiska och teoretiska som plötsligt glänser. Vi vill sänka tröskeln för företagande men alla blir förstås inte företagare. Det viktiga är att föra vidare en företagsam attityd till livet, du klarar dig bättre både med studier och i arbetslivet då, säger Christina Dahlblom.

Nobelnomineringen är förstås en fantastisk nyhet för föreningen och de över 30 personer som jobbar med Ung Företagsamhet i Finland.

- Jag är så glad för vår personal och alla de personer och organisationer som engagerat sig i verksamheten! De flesta är ju otroligt passionerade och brinner verkligen för att via de unga bygga ett företagsamt samhälle. Det är superfint att arbetet uppmärksammas, säger Christina Dahlblom.