Nytt projekt undersöker innovativa sätt att återvinna eftertraktade metaller
Anna Aminoff
För närvarande lyckas det här inte effektivt samtidigt som högteknologiska produkter ofta har en kort livscykel.
Svenska handelshögskolan, Miljöcentralen och VTT undersöker i ett nytt projekt hur städer kan bidra till att hitta lösningar för att återvinna kritiska material. Projektet finansieras av Finlands Akademi och pågår 1.1.2022–31.12.2025.
– Återvinningen av kritiska material kan vara utmanande lokalt på stadsnivå och därför kommer vi att undersöka hur städer kan bidra till att göra det lönsamt för företag och andra aktörer och hur livscykeln på högteknologiska produkter kan förlängas, säger Anna Aminoff, biträdande professor i ämnet logistik och samhällsansvar på Hanken och en av forskarna i projektet.
Projektet fokuserar på tre produktgrupper: sjukhusmateriel, smarta byggnader och konsumentartiklar. Hanken kommer särskilt att fokusera på frågor kring offentlig upphandling och den cirkulära ekonomins försörjningskedjor.
– I Finland är det är redan nu möjligt att inkludera bättre utnyttjande av kritiska material som ett kriterium i offentliga upphandlingar, men det här måste göras då anbudsförfrågan formuleras.
Förutom lokala frågor analyserar forskarna globala teman, bland dem de långa försörjningskedjorna.
– Produkternas försörjningskedjor är för närvarande linjära. Vi undersöker hur försörjningskedjorna borde förändras så att verksamhetsmodellerna skulle vara enhetliga med den cirkulära ekonomin. Vi tittar också på hur de är kopplade till modeller av cirkulär ekonomi i städer.
Material från finländska städer samlas in bland annat genom intervjuer och en fallstudie. Enligt Aminoff kommer man att titta på hur bland annat storleken, invånarantalet och den industriella strukturen inverkar på möjligheterna att främja återvinning av kritiska material i städer.
Att stärka den cirkulära ekonomin i städer och förlänga livscykeln på högteknologiska produkter är mål som också EU stöder. Projektet kommer att ta fram kunskap som kan användas i beslutsfattandet för att uppnå dessa mål.
Projektet är en del av Finland Akademis program ”Kritiska material i städernas cirkulära ekonomi”, som sammanlagt stöds med åtta miljoner euro.
EU har identifierat 20 råvaror som kritiska utgående från deras stora ekonomiska betydelse och de potentiella riskerna i ämnenas tillgänglighet, bland dem kobolt, litium, indium och magnesium. Kritiska material har en nyckelroll i att upprätthålla och förbättra livskvaliteten och under de senaste åren har mängden av dessa material ökat i olika produkter. Att ha tillgång till en pålitlig, hållbar och oavbruten tillgång till kritiska material är en fråga som väcker alltmer oro såväl i EU som globalt.
Mer information:
Anna Aminoff, biträdande professor, Hanken
tel. 0504006215