Distansundervisningens inverkan på coronasmitta – preliminära resultat
Frågan om sambandet mellan distansundervisning och coronasmitta blev igen aktuell när man i Finland i mars 2021 övergick till distansundervisning i minst tre veckor både när det gäller högstadier och andra stadiet.
Helsinki GSE har i dag offentliggjort en rapport som med hjälp av finländskt registermaterial analyserar sambandet mellan övergången till distansundervisning på andra stadiet och förekomsten av coronavirussmitta i Finland i slutet av 2020.
Forskningsrapporten studerar förekomsten av coronavirusmitta hos ungdomar i åldern 16–18 år och utreder sambandet mellan distansundervisning på andra stadiet och förekomsten av coronasmitta. Rapporten bedömer med hjälp av olika jämförelsegrupper sambandet mellan distansundervisning och coronasmitta hos 16–18-åringar och deras familjemedlemmar.
Rapportens resultat ger vid handen att förekomsten av coronasmitta bland unga i åldern 16–18 år och deras familjemedlemmar minskade avsevärt efter distansundervisningen och de andra restriktioner som vidtogs under samma tid i de kommuner som övergick till distansundervisning.
- Det bör beaktas att dessa resultat är preliminära och att det inte kan dras några starka slutsatser om distansutbildningens effekter på basis av dem. Det är dock klart att förekomsten av smitta i de kommuner som övergick till distansundervisning minskade betydligt efter övergången, medan det i jämförelsekommunerna inte kan ses någon klar förändring i incidensen under granskningsperioden”, berättar forskningsgruppens ledare, professor Mika Kortelainen vid Åbo universitet.
Rapporten finner dock inte att antalet smittor bland 16–18-åringarna hade minskat mera än bland 13–15-åringarna som inte omfattades av distansundervisning.
- Vi fann inte heller skillnader i förekomsten av smitta hos föräldrarna till ungdomar i åldern 16–18 år eller 13–15 år efter övergången till distansundervisning, även om smittorna gick ner i bägge grupperna. Något som kräver ytterligare forskning är just bedömningen av hur stora distansundervisningens effekter är och det fortsätter vi med under våren”, berättar doktorand Jussipekka Salo från Helsingfors universitet.
Du kan bekanta dig närmare med rapporten och dess resultat på adressen https://www.helsinkigse.fi/
Ytterligare information:
Mika Kortelainen
+358 50 308 2642
Jussipekka Salo
+358 40 752 4561