Språkkunskaper
Personalinstruktionen 14 § Språkkunskaper
Språkkunskapskraven för undervisande och forskande personal definieras separat för varje befattning med beaktande av att en tillräckligt stor andel den undervisande och forskande personalen ska behärska undervisnings-, examens- och förvaltningsspråket svenska för att högskolan ska kunna fylla sitt samhälleliga uppdrag. Vissa befattningar kan innehas av personal som ger undervisning på engelska eller något annat språk så att kunskaper i svenska inte förutsätts. Språkkunskaperna i svenska eller engelska måste vara på sådan nivå att kommunikationen och samarbetet inom Hanken fungerar.
För uppgifter som innebär undervisning på svenska avses med behärskande av svenska utmärkta insikter enligt Förordningen om bedömning av kunskaper i finska och svenska inom statsförvaltningen (481/2003). För uppgifter som inte innebär undervisning på svenska kan vid behov krävas goda eller nöjaktiga kunskaper i svenska för att uppgiftsinnehavaren ska kunna delta i utvecklingen av högskolesamfundet och i beslutsfattandet vid högskolan.
Kunskaper i svenska kan visas genom språkexamen för statsförvaltningen, genom allmän språkexamen och genom studier samt inför högskolans språknämnd. Rektor kan vid behov av särskilda skäl godkänna kunskaper i svenska som visas på annat sätt.
Övrig personal ska ha de språkkunskaper som deras arbetsuppgifter kräver.
Språknämnd
INSTRUKTION
För Svenska handelshögskolans (Hanken) språknämnd
Fastställd av rektor 19.10.2010
1 §
Med hänvisning till 4 § 2 mom. i Svenska handelshögskolans personalinstruktion (10.12.2009) fastställs följande instruktion för Hankens språknämnd.
2 §
Nämnden består av ordförande och två medlemmar, av vilka en bör vara professor och en lärare i svenska vid högskolan. Förvaltningsämbetet utser en sekreterare för nämnden.
Rektor utser ordförande och medlemmar i nämnden för en mandatperiod om tre kalenderår.
3 §
Nämnden bedömer språkkunskaperna hos undervisande och forskande personal. Dess uppgift är att bedöma kunskaper i svenska på nivåerna utmärkta, goda eller
nöjaktiga kunskaper hos sökande av anställning. Bedömningen bör följa samma kriterier som i motsvarande statliga bedömningar. Språknämnden utarbetar information till sökande och närmare riktlinjer för sitt arbete.
Nämnden bedömer sökandes hörförståelse, muntliga framställning, läsförståelse och skriftliga färdighet. Den ska pröva huruvida sökanden i olika undervisningssituationer behärskar sitt ämnesspecifika fackspråk. Nämnden kan i samarbete med vederbörande institution anordna en provföreläsning.
4 §
Nämnden meddelar resultatet av bedömningen senast en vecka efter utvärderingen. Beslutet bör motiveras. Beslutet delges sökanden, personalchefen och prefekten för den institution dit anställningen är knuten.
5 §
Denna instruktion träder i kraft 1.1.2011 och gäller tillsvidare. Från samma datum upphävs instruktionen från 1983.