Gyllene studietider på Hanken
Lyssna på avsnitten nedan.
9. Carina Nyholm
I det här avsnittet har vi äran att ha Carina Nyholm från Vasa Hanken som gäst. Carina började studera på Hanken i Vasa den hösten då Vasa Hankens verksamhet startade, alltså året 1980. Hon var med och grundade Studentföreningen och satt även som ordförande för denna i tre år. Hon var alltså med och lade grunden till vad som finns idag och har bl.a. varit med och ordnat första årsfesten, skapat studentbladet Nötte och IB verksamheten. Det här och lite till pratar vi om i detta avsnitt. Tack för att du lyssnar!
8. Berndt Brunow
Gästen i det här avsnittet är Hanken alumnen Berndt Brunow som har en lång historia tillsammans med Hanken. Han har varit vice ordförande för Hankens styrelse, hedersdoktor och blivit promoverad för framgångsrik verksamhet inom näringsliv och samhälle. Inom näringslivet har han en omfattande erfarenhet av ledande befattningar inom livsmedels- och skogsindustrin.
I det här avsnittet diskuterar Hankens rektor Karen och Berndt om hur studielivet såg ut på 70-talet, varför det är viktigt med internationell arbetslivserfarenhet och vilka råd Berndt har att ge blivande företagsledare. Tack för att du lyssnar!
7. Mikael Still
Mikael berättar om Hanken minnen. Och hur tiden på Hanken påverkat hans karriär inom redovisning på sätt som han inte skulle ha kunna tänka sig när han började. Tack för att du lyssnar!
6. Björn Wahlroos
I det här avsnittet får vi höra hur den karismatiske kapitalisten, fackboksförfattaren och ivriga jägaren Nalle Wahlroos som har en lång historia med Hanken, upplevde sin studietid. Vi pratar om hur klimatet var under den politiskt aktiva tiden då Nalle studerade, om hur festerna såg ut och huruvida Nalle fick vänner för livet under sin studietid.
Vi pratar även en del om retorik och om hur Nalle skulle ha lust att lära en del av Finlands politiker vissa tips och tricks. Nalle berättar också om hans utbytesperiod och om sin tid som professor i USA och vi får höra många livsvisdomar och konkreta råd till dagens studeranden. Tack för att du lyssnar!
5. Ann-Mari Mingard
I dagens avsnitt gästas vi av Ann-Mari Mingard som studerade på Hanken på 1950-talet. Ann-mari berättar för oss om hur man lärde sig stenografi, om smusslandet med närvarolistan och om hur det var att bo på studenthemmet.
I anknytning till de pandemitider vi lever i idag, är det intressant att höra Ann-Mari berättar om när den asiatiska influensan (Asiaten) härjade 1957 och hur man skrev tenter i hög feber.
Vi får också höra hur det var att vara utbyteselev på den tiden och hur Ann-Mari blev på den vägen och spenderade över 60 år i Schweiz i förlagsbranschen. Tack för att du lyssnar!
4. Henrik Lax
Ekonomen, juristen och kandidaten i presidentvalet 2006, Henrik Lax gästar Gyllene studietider på Hanken- podden och pratar om sin studietid på slutet av 1960-talet. Vi får höra om en studietid präglad av heltidsjobb som jurist, praktik på tingsrätten och av blöjbyten.
Vi pratar givetvis om vägen till politiken men också en del om Henriks tid på Tampella, om familjebolaget Educatrix samt om vad han lärde sig på IFLs ledarskapsprogram i Sverige. Avslutningsvis får vi med oss några livsvisdomar på vägen. Tack för att du lyssnar!
3. Veronica Wiklund
Dagens gäst Veronica Wiklund studerade vid Hanken på slutet av 1950-talet och gjorde efter det en mycket spännande karriär inom reklambranschen vilket var rätt så ovanligt på den tiden. I det här avsnittet av Gyllene studietider på Hanken får vi höra om Veronicas studietid, om hur det var att vara med och bygga upp många välkända märkesvaror och om när fokusering på målgrupper och kommunikation blev det centrala i reklam och marknadsföring.
Vi får höra om skillnaderna mellan att vara affärskvinna i dagens samhälle versus på Veronicas tid och så får vi höra några kloka ord till dagens studeranden. Tack för att du lyssnar!
2. Kimmo Sasi
Politikern, juristen, ekonomen och den sanna nordisten Kimmo Sasi gästar Gyllene studietider vid Hanken -podden för att berätta om sin studietid på 1970-talet.
Vi får höra om hur samhällsdebatten lät på den tiden, om hur det kom sig att det fanns så mycket retoriskt skickliga talare då och om hur dubbelexamen i ekonomi och juridik har format Kimmos liv.
Vi pratar även om Kimmos brinnande intresse för Norden och varför han anser det så viktigt att hålla det nordiska samarbetet vid liv. Tack för att du lyssnar!
1. Elisabeth Rehn
Elisabeth Rehn
I det första avsnittet av podden “Gyllene studietider på Hanken” har vi äran att bli gästade av världens första kvinnliga försvarsminister, sändebud i Bosnien och Hercegovina och kandidat i presidentvalet 1994, Elisabeth Rehn som studerade vid Hanken på 1950-talet.
Elisabeth skildrar färggrant sin tid som kårvärdinna, om hur det var att bli mamma under studietiden och vilken nytta hon hade av sina studier senare i livet. Vi diskuterar om vilka kontakter Elisabeth knöt under studietiden och om hur vägen till politiken såg ut. Vi får även höra många anekdoter från Elisabeths studietid och hon delar med sig av sina livsråd och ger dagens studerande konkreta råd. Tack för att du lyssnar!