FAQ
Hur ska jag få fram mitt budskap på ett enkelt sätt men ändå behålla integriteten i forskningen?
Våga uttrycka dig enkelt och tänk ut vad som är ditt fokus. Föreställ dig att du har en ficklampa – du kan belysa bara en del av forskningen även om resten finns där i bakgrunden. Definiera målgruppen och använd språk som passar för den publiken. Du kan också testa ditt budskap på en vän som forskar i något annat.
Hur ska jag styra diskussionen tillbaks till min egen forskning? Kan jag alls styra diskussionen?
Förbered dig väl och håll ditt fokus med hjälp av färdiga exempel. Försök förutse var diskussionen kan vandra iväg och var uppmärksam där.
Hur kan jag försäkra mig om att det som sägs kommer att presenteras rätt (inga felcitat, taget ur sammanhanget etc.) ?
Uttryck dig så klart som möjligt i din egen kommunikation. Be alltid om att få kolla dina citat i en intervju. Om journalisten har bråttom, förbered dig på att svara snabbt. Om det är fråga om en tv-intervju så kan du fråga vilka klipp de tänker använda. Här är journalistreglerna som varje redaktör bör följa.
http://journalistiliitto.fi/sv/etikochjuridik/journalistreglerna/
Vad ska man säga om man inte alls upplever sig som en expert på ett visst område?
En forskares egen uppfattning om expert är mycket snävare än allmänhetens. Ställ dig frågan: kan jag mera om det här ämnet än allmänheten? Om svaret är ja, lönar det sig att acceptera intervjun. Du kan ta tillfället i akt att göra ett gott intryck och arbeta på ditt eget varumärke. I själva intervjun kan du sedan säga att utifrån ditt perspektiv som expert inom X. Men undvik att urholka dina svar med idel ursäkter.
Hur ska man reagera på personliga frågor?
Planera i förväg vad du är villig att berätta om dig själv. Vad kunde vara intressant, vad är utmärkande för just dig? Det är alltid bra att ha en personlig touch på intervjun. Ifall ditt privatliv korrelerar med forskningen gör det ju varumärket ännu starkare. Ta också i beaktande vad det är för sorts media för att kunna förutse graden av personlighet: är det en damtidning, vetenskaplig journal, radio..?
Hur får man reda på vilken sorts kanal det är fråga om?
Om du inte känner till mediahuset som kontaktat dig, lönar det sig att ägna lite tid åt att kolla upp det innan du lovar att medverka. Du kan också alltid kontakta info@hanken.fi för att få råd.
Vilka intervjuer ska jag tacka nej till?
Avböj intervjuer ifall du inte kan ställa dig bakom mediets agenda. Beroende på hur upptagen du är så kan du också vänligt avböja intervjuer för väldigt små och marginella tidningar. Men kom ihåg att även betydelsefulla personer läser t.ex. skoltidningen och kom ihåg att damtidningar har en mycket stor upplaga.
Vilka aspekter ska man alltid inkludera och se till att de kommer med?
Planera och bestäm det resultat som du önskar att intervjun har. Acceptera att ditt budskap måste vara väldigt kort och klart. Om du har tre huvudpunkter, kanske du lyckas få in en i intervjun.
Kontakta gärna info@hanken.fi ifall du känner dig osäker eller vill ha sparring vad gäller mediakontakter!