| 30.04.2024

”Jag är stolt när jag berättar för andra att Hanken har ett obligatoriskt utbyte”

Studierna vid Hanken är internationella på många sätt, inte minst tack vare det unika obligatoriska utbytet för alla studenter på kandidatnivå. Möt fyra studenter som är på utbyte på olika håll i världen under vårterminen 2024.

Erica Niiniaho, National Chengchi University, College of Commerce i Taipei, Taiwan. Studerar för tredje året på Hanken i Helsingfors med företagsledning och organisation som huvudämne.

Erica Niiniaho står i solen på en bro.

”Eftersom jag tidigare bott i Amsterdam och Sydney så ville jag testa något nytt, därför föll valet på Taipei i Taiwan. Det bästa med Taipei är att staden är ganska stor men det är ändå lätt att ta sig fram överallt med buss. Jag bor på ett studenthem utanför stan nära campus. Naturen här är fin, jag älskar att vandra i bergen och matkulturen är också mycket bra!

Den största kulturchocken hittills har varit språket då jag inte ännu talar kinesiska. Här är också jättemycket ljud jämfört med Finland: bussarna piper, sopbilarna spelar melodier och det finns människor och musik överallt.

Kursutbudet här är stort och jag studerar bland annat marknadsföring, kinesiska, statsvetenskap och internationella relationer. Jag har verkligen gillat studierna! De är interaktiva och uppmuntrande. Mina kurser är bara på tisdagar och onsdagar och jag får ändå fulla studiepoäng men då är också dagarna långa och fullspäckade.

Utbytet har öppnat mina ögon för mer kreativa jobb inom marknadsföring. Jag har blivit mer inspirerad att söka jobb inom den branschen. Det finns en intellektuell diskussionskultur i klassrummet, vi bollar många idéer. Jag hoppas hålla fast vid den kulturen när jag kommer hem.

Mitt tips till alla som ska åka på utbyte är att öppna sina sinnen, kolla noga på alla fina alternativ som Hanken erbjuder och att inte vara rädda för att åka längre bort. All administration fungerar jättebra från Hankens sida.

Jag är stolt när jag berättar för andra att Hanken har ett obligatoriskt utbyte. Utbytet säkerställer att alla som har en utbildning från Hanken verkligen har en internationell erfarenhet. Att vara utbytesstudent är en helt annan upplevelse än att bo utomlands, så jag är jätteglad att jag fått den här chansen!”

Philip Höstman, Wiens universitet i Österrike. Studerar för tredje året på Hanken i Vasa med finansiell ekonomi som huvudämne.

Philip Höstman står vid en hockeyrink.

”Jag hade från första början en bra bild av Österrike och hört gott om att vara utbytesstudent här. Wien är en kulturrik stad: vart du än vänder dig på gatan ser du något speciellt. Landet ligger också centralt så det är lätt att resa. Jag har redan varit i Budapest och ska senare åka till Albanien. Österrike är egentligen ganska likt Finland, det överraskade mig att österrikarna och finländarna har så mycket gemensamt. 

Jag gillar att Wiens universitet är stort, här finns många olika studenter att lära känna, det ordnas många evenemang och universitet erbjuder fin service till oss utbytesstudenter. 

Jag studerar företagsledning i Wien så det är roligt att bredda på min utbildning då jag på Hanken har finansiell ekonomi som huvudämne. Jag går till exempel en mycket intressant kurs i besluts- och spelteori som är betydligt mer kvantitativ än de kurser jag gått på Hanken. Kursen ger goda färdigheter då man vill fatta långsiktiga strategiska beslut. Det mest utmanande är kanske att kursen avancerar ganska snabbt. 

Att åka på utbyte ger dig nya perspektiv och jag tror man växer mycket som människa. Med tanke på nästan vad som helst i framtiden så tror jag man har nytta av sin utlandsvistelse. Mitt tips till blivande utisar är att diskutera med andra som varit i samma stad eller land. När du väl är där, testa på så många olika saker du bara orkar och hinner – och res omkring om du har möjlighet.

Jag skulle antagligen ha åkt på utbyte fastän det inte var obligatoriskt på Hanken men jag tycker det är jättebra att alla ska åka. Det pushar också sådana som kanske inte är så villiga från början. Det är bra att få en mer internationell syn på världen.”

Hanna Udd, IAE Aix-Marseille Graduate School of Management i Aix-en-Provence, Frankrike. Studerar tredje året på Hanken i Vasa med företagsledning och organisation som huvudämne.

Hanna Udd sitter på ett flygfält med sitt pass i handen.

”Aix-en-Provence var inte mitt första val men en kompis som varit här på utbyte pratade gott om universitetet så det kändes ändå bra att komma hit och nu är jag jättenöjd! Staden är som en fransk version av Vasa, här är studenter överallt. Staden har en fint fungerande kollektivtrafik och det är lätt att åka till exempel till Paris. Inget slår heller en fransk croissant eller pain au chocolat!

Den största kulturchocken har nog varit kindpussarna. Som finländare är man kanske inte helt van att vara så närgången. Sen kan vissa fransmän – inte alla – vara ganska otrevliga om man inte kan franska.

Eftersom universitet jag går på är inriktat på ledarskap så finns här liknande kurser som på Hanken men jag har valt kurser med annat innehåll som kompletterar mina studier i Finland. Vi utisar har blivit fint emottagna av de andra studenterna, de har hjälpt oss och sett till att vi förstår allt gällande kurserna och så. Vi har tre timmars föreläsningar vilket tog en tid att vänja sig men nu tycker jag det är jättebra. Föreläsningen har en cirka 20 minuters paus då vi samlas i kafeterian för att umgås med de andra studenterna. Det mest utmanande med studierna har varit att föreläsarna ger oss uppgifter men förklarar ganska lite så det har ibland varit svårt att få grepp om vad man ska göra.

Efter att jag blir färdig från Hanken skulle jag vilja flytta någonstans i Norden och i och med det här utbytet har jag fått testa på hur det är att komma helt ensam till ett nytt land och klara mig själv.

Mitt tips till alla som ska åka på utbyte är att inte vara stressade. Jag var själv dunderstressad men allt löser ju sig när man kommer till platsen. De på värduniversitetet är mycket villiga att hjälpa till med allt. Måla inte heller upp orealistiska bilder om hur du tror att det kommer att vara. Det är till exempel helt normalt att känna sig ensam i början. Håll ett öppet sinne för i slutändan kommer allting att bli bra!

Jag kan ärligt talat inte komma på något som är dåligt med att Hanken har ett obligatoriskt utbyte. För mig betyder det väldigt mycket att det är obligatoriskt, då vet man att man får ett bra stöd från Hanken, både ekonomiskt och ett allmänt stöd gällande alla kurser och processer.”

Carl-Wilhelm Björkendahl, Simon Fraser University i Vancouver, Kanada. Studerar tredje året på Hanken i Helsingfors med finansiell ekonomi som huvudämne. 

Carl-Wilhelm Björkendahl står uppe på ett berg med utsikt över andra bergstoppar.

”Jag valde att åka till Kanada eftersom jag gillar att röra på mig utomhus och naturen lockade. Jag hade inte heller besökt Nordamerika tidigare så det kändes som ett intressant val. Universitetet jag går på har bara en plats för en Hankenstudent så det var också en orsak att komma hit, att jag liksom tvingas hitta nya kompisar.

Det bästa med Kanada, och kanske hela Nordamerika, är sportkulturen. Vid i princip vilket universitet som helst finns det fina sportfaciliteter för till exempel tennis, simning och basket. Jag har varit på många matcher här, allt från ishockey till lacrosse som är landets nationalsport. Vancouver är en multikulturell stad och på universitetet går en stor andel internationella studenter så det är också intressant. Det är förstås en utmaning att hålla kontakten till Finland på grund av tidsskillnaden så det måste man ta i beaktande.

I Finland är mitt huvudämne finansiell ekonomi men här studerar jag lite allt möjligt som filosofi, HR och marknadsföring och det finns en fin gemenskap på kurserna. Jag gillar att vi diskuterar mycket under föreläsningarna. Här måste vi förbereda oss mer inför föreläsningarna än på Hanken, bland annat genom att läsa artiklar före föreläsningarna.

Det mest värdefulla för mig gällande utbytet är nog att träffa nya kompisar, att utmana mig själv lite. Det har jag säkert nytta av till exempel när jag söker jobb i framtiden.

Mitt tips till dem som ska åka på utbyte är att försöka göra så mycket som möjligt under din vistelse, både i skolan och utanför. För mig är det viktigt att proaktivt planera hur jag ska utnyttja mina veckoslut eftersom skolveckan kan vara fullspäckad och du inte tänker på vad du kunde göra förrän veckoslutet redan är här.

Jag tycker det är en av Hankens styrkor att utbytet är obligatoriskt. Hanken är ju fullt av olika typer av människor, en del mer sociala än andra. Jag tror det är speciellt värdefullt för dem som inte är så sociala att få åka på utbyte och träffa nya människor.”

Läs mer om utbytesstudier här:
Utbytesstudier

Text: Jessica Gustafsson
Foto: Privat